Vreme čitanja: oko 1 min.

iPhone konačno dobija funkciju koju Android ima već 15 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako će ikonice i dalje biti ograničene na mrežni raspored, više neće postojati automatsko popunjavanje praznih mesta

  • 2
iPhone Android iOS mobilni Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com

U tehnološkim krugovima često se vodi polemika o "pozajmljivanju" funkcija između operativnih sistema, a Apple sada priznaje da je došlo vreme za uvođenje jedne takve dugoočekivane funkcije u svoj iOS. Nakon punih 15 godina, korisnici iPhone-a konačno će dobiti priliku da prilagode početni ekran na način koji je korisnicima Androida već dobro poznat.

Korisnici iOS-a će, prvi put, moći da raspoređuju ikonice aplikacija kako oni budu hteli, stvarajući prazne kolone, redove i prostor između aplikacija. Iako će ikonice i dalje biti ograničene na mrežni raspored, više neće postojati automatsko popunjavanje praznih mesta, omogućavajući korisnicima veću fleksibilnost i personalizaciju početnog ekrana.

Ova funkcionalnost, koja omogućava premeštanje ikonica na bilo koju lokaciju početnog ekrana ostavljajući prazna mesta, prisutna je u Android sistemu od samog početka. Apple-ova odluka da uvede sličnu mogućnost predstavlja značajno priznanje vrednosti fleksibilnijeg pristupa korisničkom interfejsu.

Informacija o ovoj novini prvo je objavljena na platformi MacRumors, koja se osvrnula na izvještaj Bloomberga o planovima za "personalizovaniji" početni ekran u okviru iOS-a. Prema izvorima bliskim kompaniji, iOS 18 se u Apple-u smatra jednim od najznačajnijih ažuriranja u istoriji kompanije, što sugeriše da će pored promena u dizajnu početnog ekrana, biti predstavljene i druge značajne inovacije.

Očekuje se da će iOS 18 doneti i napredne mogućnosti veštačke inteligencije, uključujući potencijalnu integraciju Google-ovog Gemini AI modela na iPhone. Dodatno, sa najavom RCS poruka za "2024. godinu", izgleda da će iOS 18 uvesti i ovu funkciju, što će poboljšati komunikaciju između korisnika Androida i iPhone-a kroz visokokvalitetno slanje slika, videozapisa, audio poruka, te prikazivanje indikatora pisanja i potvrda čitanja.

Predstavljanje iOS 18 očekuje se na Apple-ovoj godišnjoj konferenciji za developere, WWDC-u, u junu, čime će biti ozvaničen početak nove ere u prilagođavanju korisničkog iskustva na iPhone uređajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg011

    26. mart 2024 | 14:57

    Upropstice apple skroz, od type c ulaza , do svega sto je izdvajalo iphone od drugih proizvodjaca. Nije poenta svi isto sve da imamo. Iako apple stagnira sa novotarijama , nisam za ovo sto sada traze od apple kompanije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA