Vreme čitanja: oko 1 min.

Google je konačno lansirao novu Find My Device mrežu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je Google-ov odgovor na potrebu za efikasnijim načinom pronalaska izgubljenih, ukradenih ili nestalih Android proizvoda, koristeći milione Android uređaja širom sveta

  • 0

Google je konačno predstavio "Find My Device" mrežu za proizvode bazirane na Androidu, čime se omogućava funkcionalnost slična onoj koju nudi Apple "Find My", dizajnirana za lociranje Apple uređaja. Ovo je Google-ov odgovor na potrebu za efikasnijim načinom pronalaska izgubljenih, ukradenih ili nestalih Android proizvoda, koristeći milione Android uređaja širom sveta.

Ključna karakteristika nove mreže jeste njena sposobnost da koristi Bluetooth konekciju između Android uređaja (koji pokreću Android 9 ili noviju verziju), čime se omogućava slanje informacija o lokaciji vlasniku izgubljenog uređaja. Interesantno je da će se, zahvaljujući ovoj tehnologiji, uređaji kao što su Pixel 8 i Pixel 8 Pro moći locirati čak i kada su isključeni ili im je baterija potpuno prazna, što je funkcionalnost koju Apple već nudi za svoje iPhone uređaje.

Od maja, "Find My Device" mreža za Android pametne telefone biće kompatibilna i sa Bluetooth lokatorima kompanija kao što su Chipolo i Pebblebee. Ovo će omogućiti korisnicima Androida da na jednostavan način lociraju predmete na koje su pričvrstili ove lokatore, slično funkciji koju nudi Apple AirTag. Iako Google ne dizajnira sopstvene lokatore, ova saradnja sa trećim stranama znači da će njihovi lokatori raditi na isti način.

Kako bi se sprečilo neželjeno praćenje korisnika pomoću ove nove mreže, Google je sarađivao sa Apple-om na kreiranju industrijskih specifikacija koje omogućavaju korisnicima oba sistema - iOS i Android - da dobijaju upozorenja o nepoznatim lokatorima u svojoj blizini, bez obzira na brend uređaja za praćenje.

Google je naučio iz kritika koje su upućene Apple-u nakon lansiranja AirTag trekera, koji su bili korišćeni za nelegalno praćenje, krađe automobila i druge nezakonite aktivnosti. Apple je, kao odgovor na kritike, unapredio funkcionalnost upozorenja i razvio aplikaciju "Tracker Detect" za Android uređaje, ali saradnja sa Google-om obezbeđuje trajnije rešenje koje će povećati sigurnost korisnika oba sistema.

(Telegraf.s)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA