Vreme čitanja: oko 1 min.

Samsung ponovo na vrhu: Pretekao Apple u prodaji pametnih telefona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samsung je zauzeo prvo mesto na globalnom tržištu pametnih telefona, sa udelom od 20,8% u prva tri meseca ove godine, dok je Apple pao na drugo mesto sa udelom od 17,3%

  • 1
Apple protiv Samsunga, Samung vs Apple Foto: Abel Brata Susilo / Shutterstock.com

Samsung je ponovo postao vodeći proizvođač pametnih telefona, pretekavši Apple nakon što su se isporuke iPhone-a smanjile za 10% u prvom kvartalu 2024. godine, pokazuju podaci istraživačke kompanije IDC, prenosi Reuters.

Samsung je zauzeo prvo mesto na globalnom tržištu pametnih telefona, sa udelom od 20,8% u prva tri meseca ove godine, dok je Apple pao na drugo mesto sa udelom od 17,3%. Ovo predstavlja značajan pad za kompaniju iz Kupertina, koja je prethodno u decembarskom kvartalu bila na vrhu liste, nakon što je privremeno pretekla Samsung.

Kineske marke, kao što je Huawei, nastavljaju da osvajaju tržište, dodatno pojačavajući pritisak na Apple. Xiaomi, takođe iz Kine, zadržao je treće mesto sa 14,1% tržišnog udela.

Samsungov uspeh delom se može pripisati lansiranju njihove nove serije Galaxy S24 na početku godine, koja je zabeležila povećanje prodaje od 8% u prvih tri nedelje u poređenju sa prošlogodišnjom serijom Galaxy S23, prema podacima kompanije Counterpoint.

U međuvremenu, Apple se suočava sa izazovima na kineskom tržištu, gde su isporuke iPhone-a pale za 2,1% u poslednjem kvartalu 2023. godine. Ova situacija je rezultat ograničenja koje su postavile neke kineske kompanije i državne agencije na korišćenje Apple uređaja, što odražava restrikcije koje SAD nameću na korišćenje kineskih aplikacija iz bezbednosnih razloga.

Investitori sa zanimanjem očekuju predstojeću Svetsku konferenciju programera (WWDC) koju organizuje Apple u junu, gde će biti predstavljene novosti u vezi sa softverom koji pokreće iPhone, iPad i druge uređaje ove kompanije. Posebna pažnja biće usmerena na razvoj veštačke inteligencije, segment u kojem Apple do sada nije mnogo otkrivao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    15. april 2024 | 16:57

    Naravno da Samsung ima bolji dizajn, aplove kamere katastrofa dizajna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA