• 18

5 PC delova koji se najčešće kvare i umiru - i zašto

Neke je moguće zameniti, dok kvarovi drugih znače kupovinu cele komponente

Kompjuter, PC, racunar

Foto: Pixabay.com

U idealnom svetu, vaš PC bi trebalo da traje onoliko koliko to želite, a jedini razog za kupovinu novog bi trebalo da budu samo nove performanse, a ne kvar.

Nažalost, život nije fer.

Ovo je najbolji hardver koji u ovom trenutku možete da kupite za svoj PC - od matične i grafičke, pa sve do procesora i monitora

PC delovi umiru, a zamenjivanje može biti skupo.

Pogledajte koji delovi na kompjuteru najčešće prvi zakažu:

1. Matična ploča

Foto: Pixabay.com

Postoji nekoliko razlog azašto biste trebali da apgrejdujete vašu matičnu ploču, ali možemo samo da se nadamo da ćete uraditi svojom voljom, a ne jer ste prinuđeni zbog kvara.

Ipak, one se prilično često kvare.

Iako nemaju pokretne delove, matične ploče su toliko kompleksne i specifične u svom dizajnu da čak i najmanji kvar može da bude katastrofalan.

U 2013. godini, najbolja matična poloča je imala procenat kvarenja od 1.43 odsto na godišnjem nivou, dok je najgora imala 6 do 7 odsto.

U proseku, možete da očekujete da će vam matična pliča trajati 3 do 4 godine. Sve preko toga je čist bonus.

2. Disk

Foto: Pixabay.com

Diskovi dolaze u dva oblika HD i SSD. Kompjuter ne može da funkcioniše bez jednog jer se tu nalazi operativni sistem. Ako vam disk umre, odmah morate da pronađete zamenu.i HDD i SSD mogu da se pokvare, ali iz različitih razloga.

HDD je mehanički i ima pokretljive delove. Zbog toga vremenom dolazi do fizičkih kvarova.

SSD je baziran na čipovima fleš memorije, i nema pokretne delove. Međutim, fleš memorija vremenom počinje da bude nepouzdana u skladištenju podataka i podložnija je problemima usled ekstremnih temperatura.

3. RAM

Foto: Pixabay.com

RAM je ključan za uživanje u radu kompjutera i jedan je od prvih delova koje bi trebalo nadograditi ako želite da vam kompjuter radi brže.

Trenutna norma za normalan rad kompjutera iznosi 8GB RAM-a.

U zavisnosti od modela i brenda koji kupite, razlikuje se i njihov životni vek.

U savršenim uslovima, RAM ima iznenađujuće dug životni vek. Podaci iz 2013. godine pokazuju da su najpouzdaniji modeli imali procenat kvarenja od 020 odsto na godišnjem nivou, dok su najgoriji modeli imali 3 do 4 odsto.

Što uopšte nije loše u poređenju sa drugim komponentama.

Ipak, postoje dve stvari koje u sekundi mogu da ubiju RAM - temperatura i promene u naponu.

Ako je operativna temperatura između 0 i 85 stepeni Celzijusa, sve izvan ovog opsega može da uništi RAM.

4. Napajanje

Foto: Pixabay.com

Postoji nekoliko stvari koje morate da uzmete u obzir kada kupujete napajanje za svoj PC, ali životni vek je svakako najvažniji.

Napajanja su malo gora nego RAM po pitanju životnog veka - pod idealnim uslovima, naravno.

U 2013. godini najbolji modeli su imali procenat kvarenja od 0.98 odsto, dok se ovaj brojka kod najgorih modela kretala između 3 i 4 odsto.

Pod normalnim uslovima koriščenja, napajanje bi trebalo da traje barem 5 godina, možda čak i 10 ako imate sreće.

5. Ventilator

Foto: sxc.hu/eldark

Verovatno niste puno razmišljali o ventilatoru. Okreću se kada vam trebaju i prestaju kada vam ne trebaju.

Sigurno se desi i da ne primetite kada neki prestane sa radom.

Na svu sreću, ventialtor je lako i jeftino zameniti.

Međutim, ventilatori koji hlade procesor ili grafičku kartu ne mogu biti zamenjeni i njihov kvar vas može skupo koštati jer će sa sobom poneti i jednu od ove dve komponente usled pregrevanja.

Ventilatori su mehaničke komponente, baš kao i hard diskovi i zbog toga može da dođe do njihovog trošenja tokom vremena.

Ovaj proces dodatno mogu da ubrzaju prašina i brojne druge čestice koje se sakupljaju na lopaticama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pcservis

  Najveći broj kvarova je počeo da nastaje kada su proizvođači " Pozeleneli " tj. kada su pod izgovorom da čuvaju prirodnu sredinu izbaci Olovo (Pb free) kao katalizator u kalaju a ubacili Cink. Fizičke osobine Olova su da je meko i elastično nasuprot Cinka koji je tvrd i krut. Kako bi cena bila što pristupačnija štedi se na svemu a posebno na hlađenju. Većina integralnih kola je zalemljeno pomoću kalajnih kuglica (BGA) za bilo Matičnu ploču,grafičku kartu,štap memorije... Usled lošijeg hlađenja i konstantnog pregrevanja i nakon toga hlađenja dolazi do zamora materijala i nastaje " hladan lem" tj. otkaz odredjenog dela. Jedino što kao korisnik možete uraditi da svakog proleća izduvate vazduhom računar, NIKAKO USISIVATI, jer samo čisti hladnjaci hlade pogotovo ako su aktivni (imaju ventilator). Važno je ako izduvate kompresorom da ventilator blokirate tj. da ga ne pokreće snaga vazduha jer tada možete oštetiti ležajeve koji se normalno okreću 10-20 x manjom brzinom. Ovo su neke kratke crte... BTW Ne dugo zatim je servirana još jedna laž kako je za ljudsko oko bolji wide ekran tj. 16:9/16:10 nego standardni 4:3. Istina je da imaju manje otpadaka za wide nego standardni panel. U prilog tome ide da je Apple nastavio proizvodnju svojih uređaja i sa panelom 4:3...

  11
  1

  Podelite komentar

 • deki

  crkne i modem kad udari grom :-)

  7
  0

  Podelite komentar

 • majkan

  Meni je napajanje crklo par puta,hdd, ploca , itd za 15 god koriscenja. Zato sad samo seasonic napajanje ( koje radi od 100-240v) tako da ne oseti varijacije u mrezi.

  8
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima