≫ 

Šta sve hakeri mogu sa adresom vašeg uređaja i kako da se od toga zaštite?

To je broj koji pomaže pri povezivanju uređaja na internet i razmeni podataka, ali ako padne u pogrešne ruke...

  • 0
žena, kompjuter, radi od kuće Foto: Pixabay.com

Svaki uređaj koji je povezan na internet ima svoju IP adresu (IP - Internet Protocol). Ona se sastoji se iz niza cifara i brojeva odvojenih tačkama i izgleda otprilike ovako: 198.169.0.100.

Taj broj pomaže prilikom povezivanja uređaja na internetu i razmeni podataka. S druge strane, veštiji hakeri u stanju su da upotrebe vašu IP adresu kako bi uradili nešto na vašu štetu.

Sajt Business Insider je napravio kratak pregled najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate o svojim IP adresama.

Šta sve možete da uradite sa IP adresom

Za početak, većina korisnika uopšte ne da brine oko svega navedenog. Malo je verovatno da će se hakeri potruditi da saznaju baš vašu IP adresu i da petljaju baš po vašem uređaju.

Zapravo, vaša IP adresa i nije neka tajna. Zna je svaka internet-stranica. One tako "znaju" šta moraju da učitaju na vaš računar, a šta ne.

Ovo je nekoliko stvari koje zlonamernici mogu da urade sa vašom IP adresom:

1. Blokiranje pristupa internet-stranicama

Osim blokiranja pristupa određenoj internet-stranici, mogu i da vam onemoguće komentarisanje na nekim forumima, isključe vas iz nekih četova, izbace iz online video-igara itd.

2. Mogu da saznaju gde živite i/ili radite

Vaša IP adresa može da otkrije gde se nalazite. U većini slučajeva to će biti prilično uopšten podatak - grad ili država. Međutim, može biti i preciznije (na primer, neki deo grada).

U vašu IP adresu je upisan i naziv vašeg internet provajdera. Ti podaci, sami za sebe, ne znače mnogo. Ali, ako se povežu, mogu da postanu "neprijatno precizni" kad je vaš identitet u pitanju.

Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

3. "Denial of Service" napadi

Ko god zna vašu IP adresu može da izvede napad Denial of Service (DoS) i da preplavi vašu mrežu protokom podataka do zagušenja. Ciljevi takvih napada obično su velike kompanije i institucije, kao i stranice sa velikim brojem posetilaca. Pojedinačni korisnici retko bivaju pogođeni.

Kako da se zaštitite?

Najbolje je da koristite Firewall. Većina rutera ima već ugrađene, ali nikad nije na odmet da se dodatno informišete kako funkcioniše baš onaj u vašem ruteru, prenosi Tportal.

Možete, takođe, i da koristite Virtuelnu privatnu mrežu - VPN. Ona prikriva IP adresu za sve spoljne korisnike, što drastično otežava njeno otkrivanje i praćenje vaših aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA