≫ 

15 najboljih saveta kako da izbegnete kompjuterske viruse

Postoji mnogo načina da se Vaš računar zarazi virusom, ali preventivu može da sprovede samo jedna osoba. Ta osoba ste Vi

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

U ovom tekstu zapisali smo najbolje i realne savete bez mnogo okolišanja o tome kako da izbegnete kompjuterske viruse i na siguran način koristite Vaš računar offline ili online.

Ukoliko je već kasno za preventivu i Vaš računar je pokupio viruse i malware, ovaj tekst vam neće retroaktivno rešiti problem, pa u tom slučaju treba da kontaktirate ovlašćeni servis za čišćenje računara od virusa.

Ako je Vaš računar još uvek čist i želite da ostane tako, čitajte dalje o tome kako da zaštitite računar.

1. Bekapujte Vaše važne podatke redovno

Šta god da se desi sa Vašim računarom, ako imate bekap važnih podataka ništa ne može da bude toliko strašno. Uvek bekapujte važne podatke, naročito ako radite na važnom projektu za posao, školu ili možda hobi. Bekap radite na spoljnom USB disku ili na online servisu za bekap podataka.

2. Razmislite pre nego što kliknete na link ili prilog iz mejla

Ne postoje afrički prinčevi koji dele svoje nasledstvo niti Vaš davno zaboravljeni rođak iz Amerike koji je rešio da Vam ostavi svoje nasledstvo. Jednostavno ne postoje.

isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta Foto: Shutterstock

Nemojte da kliknete na link koji dobijate u mejlu sa takvim sadržaj i nikako ne preuzimajte priloge iz takvog mejla. Samo obrišite taj mejl iz Inbox foldera, a zatim i iz Trash foldera.

3. Ažurirajte operativni sistem redovno

Obavezno ažurirajte (radite update) Vašeg operativnog sistema. Svaki update donosi nešto novo na Vaš računar i tu spadaju i sigurnosne zakrpe koje štite Vaš operativni sistem od novih scenarija hakovanja ili jednostavno krpe sigurnosne propuste koji su u međuvremenu otkriveni na Vašem operativnom sistemu.

4. Instalirajte anti-virus na Vašem računaru

Anti-virus programi štite Vaš računar od većine napada ili pokušaja virusa da upadnu na Vaš računar. Postoje plaćeni anti-virus programi, ali i oni besplatni koji podjednako dobro čuvaju Vaš operativni sistem. Potrebno je da pažljivo odaberete neki od anti-virus programa i instalirate ih na Vašem računaru.

5. Skenirajte računar anti-virus programom

Većina anti-virus programa ima opciju automatskog skenirana celog računara u zakazano vreme koje Vi možete odrediti. Alternativno, možete jednom dnevno u vremenu koje Vama odgovara da ručno pokrenete skeniranje računara.

Anti-virus će tada proći sve fajlove i tražiti one koji su štetni. Ako ih pronađe obrisaće ih i obavestiti Vas o tome.

6. Ažurirajte anti-virus redovno

Nije dovoljno da samo imate anti-virus program. Ovi programi rade tako što u svojoj bazi podataka imaju informacije o tome kako izgledaju scenariji napada i proboja virusa na računaru. Prema tim scenarijima, anti-virus prepoznaje viruse i blokira ih.

S obzirom da se virusi stalno razvijaju potrebno je da uvek i redovno ažurirate anti-virus da bi dobijao nove scenarije mogućih napada i tako prepoznavao i nove viruse.

7. Nemojte da kliknete na reklamu koja “vrišti” - uvek razmislite

Ako viditi reklamu koja kaže da ste Vi milioniti posetilac i da ste upravo dobili nagradu zbog toga, jednostavno nemojte da kliknete. Ta ista reklama se prikazuje svakom posetiocu koji dođe na sajt i verovatno Vas vodi na put gde ćete pokupiti virus ili gde ćete ostaviti neki Vaš podatak koji može biti zloupotrebljen.

Takođe, česte su reklame koje Vas upozoravaju da je Vaš računar zaražen i da treba da instalirate zaštitu koju ćete dobiti besplatno ako kliknete i preuzmete. Nemojte to da radite.

8. Nikako nemojte da instalirate krekovane programe

Postoje programi koje inače morate da platite da biste ih koristili, na primer Photoshop. Međutim, postoje i “dobronamerni” hakeri koji su pronašli način da “krekuju” i slome zaštite u tim programima samo da biste ih Vi instalirali i koristili besplatno.

Softver, programiranje Foto: Shutterstock

Naravno, pored toga u tim istim programima vreba i back-door skripta koja otvara vrata virusima ili čak hakerima koji čekaju da unesete podatke Vaše kreditne kartice pri prvom plaćanju online - tako nestaje novac sa Vašeg računa.

9. Ne posećujte sumnjive sajtove

Ne postoji neki spisak sumnjivih sajtova, ali lako ćete ih prepoznati po napadnim reklamama, prozorima koji se otvaraju na svakom Vašem kliku, upozorenjima da ste zaraženi ili po nerealnim ponudama. Ukoliko baš morate da posećujete ove sajtove, obratite pažnju i redovno skenirajte Vaš računar. Nikako ne posećujte ove sajtove ako nemate anti-virus program.

10. Ako baš morate na sumnjive sajtove koristite sigurni browser

Postoje browseri koji su specijalizovani za posećivanje sumnjivih sajtova ako se može tako reći. Tu spadaju Tor i Brave browser. U ovim browserima lako možete isključiti sve opcije koja omogućavaju trećim licima da prate Vaše kretanje na internetu ili pokreću automatske radnje kao što su redirekcije ili izvršavanje određenih radnji bez Vaše dozvole.

Ako tako podesite, ovi browseri će odbiti većinu zlonamernih radnji i pokušaja izvršavanja skripti u Vašem browseru.

11. Uvek instalirajte sveže verzije programa

Nemojte instalirati program koji ste pre 5 godina sačuvali na nekom CD-u ili USB disku. Uvek idite na zvanični sajt gde se može preuzeti sveži program koji Vam treba. Stare verzije programa su u većini slučajeva ranjive na mnoge nove scenarije virusa i napada na možda baš Vaš računar.

12. Pazite se tuđih USB diskova

Nemojte ubacivati bilo koji USB disk u Vaš računar. Vaš prijatelj možda i ne zna da ima zaražen računar ali je baš planirao da Vam prebaci odličan film ili muziku sa svog USB diska (koji je prethodno bio u zaraženom računaru).

Velika je verovatnoća da takav USB disk sadrži virus koji se na taj način širi sa računara na računar. Ako baš morate, najpre skenirajte taj USB disk koji ubacujete u računar. Nikako i nikada ne ubacujte neproverene USB diskove na poslovne računare.

Vaš USB disk formatirajte nakon što završite sa upotrebom, odnosno nakon što prebacite ono što Vam je trebalo. Tako ćete ga uvek držati čistim.

13. Ne ponavljajte maliciozni scenario

U slučaju da ste već imali problem sa virusima, Vaš računar se zarazio ali ste to rešili u servisu računara, nemojte ponovo raditi ono što je prethodno dovelo do toga da se Vaš računar zarazi.

Na primer, sećate se da su problemi krenuli od posete nekom sajtu, otvaranjem nekog posebnog mejla ili instalacijom nekog programa. Nemojte ponoviti tu radnju na koju sumnjate da donosi virus na Vaš računar.

14. Uključite User Account Control (UAC) na Windowsu

User Account Control (UAC) na Windowsu je opcija koja određuje da li ćete biti obavešteni kada neki program želi da napravi promene na Vašem računaru. Na primer, dešava se da ste preuzeli neki PDF dokument koji je ustvari skriveni virus koji će pokušati da napravi neku promenu na računaru, UAC će Vas tada obavestiti o tome.

UAC, program Ftoto: Printscreen

UAC možete uključiti ako kliknete na Start i ukucate UAC. U podešavanjima koja se otvore pomerite klizač na najosetljiviji nivo - Always Notify.

15. Znaci koji govore da je računar zaražen

Nije teško prepoznati da je računar zaražen. Prepoznaćete to po sledećim simptomima:

  • Računar se dugo startuje (jer u pozadini pokreće i viruse)
  • Računar se dugo gasi (virusi rade dodatno u pozadini)
  • Računar se pregreva i kada ne radite ništa zahtevno (ali virusi rade)
  • Vidite nove programe koje niste Vi instalirali (virus)
  • Vidite nove fajlove koje niste Vi preuzeli na računar (virus jeste)
  • Poslati su mejlovi sa Vašeg računara, a to niste poslali Vi (virus je)
  • Na Vašem browseru vidite novi toolbar koji niste instalirali (?)
  • Računar se ugasi ili restartuje u sred rada
  • Dobijate čudne greške tokom rada

Ukoliko Vaš računar ima ove simptome, preporuka je da kontaktirate računarski servis koji radi čišćenje virusa. Kao što možete da pretpostavite, ovo znači da je Vaš računar već zaražen virusom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA