≫ 

Vraća se Galaksija - legendarni jugoslovenski računar "koji je odbio da umre"!

Prodavao se u delovima, pa je kupac morao sam da ga sklopi pre nego što počne da ga koristi. A takvih kupaca je, ispostaviće se, bilo više od 10.000!

  • 6
Galaksija, računar Printscreen: YouTube/Mint Podcast

Početkom 80-ih godina prošlog veka, kada su svetom računara vladala imena kao što su Commodore i Sinclair, pronalazač, pisac i novinar Voja Antonić je na jugoslovensko tržište plasirao računar Galaksija.

Taj 8-bitni uređaj imao je isti procesor kao tada popularni Sinclair ZX80, a prodavao se od 1984. godine uz istoimeni časopis za popularizaciju nauke.

Zanimljivo je da se prodavao u delovima, pa je kupac morao sam da ga sklopi pre nego što počne da ga koristi. A takvih je, ispostaviće se, širom Jugoslavije, bilo više od 10.000!

Bio je to prvi personalni računar proizveden na području Jugoslavije!

Ako ste, međutim, mislili da je vreme Galaksije zauvek  prošlo - varate se! Legendarni junak tehnološke istorije jugoslovenskih biće ponovo oživljen, zahvaljući sredstvima prikupljenim putem "crowdfunding" kampanje na internetu.

Pre nekoliko dana, uspešno je okončana kampanja na platformi Crowd Supply, pomoću koje je Voja Antonić sa timom entuzijasta sakupio 17.000 dolara za ponovno pokretanje proizvodnje Galaksije u nešto osavremenjenijoj verziji.

Ovaj rudimentarni računar i dalje će biti zasnovan na istom procesoru i memoriji, ali će tasteri i njihovi prekidači biti moderniji. I to ne zbog toga da bi "namerno" izgledao modernije, već zato što je danas nemoguće nabaviti prekidače i tastere kakvi su bili originalni.

Oni koji su već, u okviru "crowdfunding" kampanje, izdvojili 299 dolara, dobiće novu retro Galaksiju u delovima, koju će morati svojeručno da sklope i da zaleme komponente. Kada to obave, dobiće potpuno funkcionalan računar iz 80-ih, zajedno sa instaliranim BASIC-om, koji će odmah moći da ga priključe na TV ili monitor.

A osim što ponovo proizvode Galaksiju, Antonić i ekipa snimaju i dokumentarni film "GALAKSIJA - računar koji je odbio da umre!". Većinu materijala već je spremna, ali je potrebno snimiti još nekoliko intervjua sa glavnim akterima širom bivše Jugoslavije.

Računar Galaksija - specifikacije:

  • Procesor: Z80A na 3,072 MHz
  • ROM: 4-8 KB
  • RAM: 2-6 KB (najviše 54 KB)
  • Ugrađeni jezik: BASIC
  • Ekran: 16 redova po 32 znaka, 48×64 tačaka, crno/beli
  • Zvuk: nema
  • Potrošnja električne energije: 5W

(Telegraf.rs/Bug.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA