Tri i po plate za jedan komp ili šverc sa Zapada: Kako su se 80-ih u Jugoslaviji kupovali računari?

Prvi ZX Spectrum računari koštali su oko 70.000, u vreme kada je prosečna plata je bila 21.718 dinara...

Komentari

 • Zvele

  Eeee bila su to lepa vremena bezbrižna , ko je imao kompjuter tada bio je glavni baja .Ma što si imao i laganu prođu kod riba .Lično ga nisam imao al znam ljude koji su imali bilo je tu svega i svačega LEPA VREMENA.....

 • Željko

  Bilo je nekad domaćih računara poput Pecom (Ei Niš), Ivo Lola Ribar, Galaksija, Orao, Galeb, Ivel, Lira, TIM 100 personal computer nalik na IBM razvijen na Institutu Mihajlo Pupin . Inače prvi računar razvijen na našim prostorima 1960 te je bio CER. Kada su računari bili još upotrebljavani za industriju i testove raznih vrsta.

  • Pera Moler

   @Željko

   Ja sam '96. krenuo u gimnaziju i tada su u kabinetu za infromatiku bila svega dva ili tri PC-a 286/386/486, ne znam ni sam koji su bili, ali je zato bilo 10 - 15 već zastarelih Tim-011 računara, na kojima smo kao učili da pišemo programe u Basicu, koji nam nikada, ni za šta nisu bili potrebni...

 • Sasa M.

  Ja sam 1987 dobio prvi računar PECOM 32 koji je proizvodila tadašnja EI Niš. U osnovnoj školi smo 1989 imali PECOM 64 i bili prvs geberacija osmaka koja je imala informatiku kao "izborni" predmet.

 • DadoS@

  Prve kompjutere u Jugoslaviji je proizvela Energoinvestova firma-IRIS Sarajevo(IRIS 8) i bio je klon Apple 2 modelu..

  • Sale

   @DadoS@

   Tako je.Bili su skupi i samo su ih velike firme mogle kupiti.Energoinvest je u to doba bila najveca firma u SFRJ i bila je trn u oku i prepreka ostvarivanju nacionalistickih ciljeva SANU-a..

  • Mihajlo

   @DadoS@

   Opet "cetnici"... Imate li vi neke druge teme?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima