Huawei MateBook X: Moćan računar pero lake kategorije

Jedna od najimpresivnijih osobina novog Huawei laptopa je njegova težina od - samo jednog kilograma

  • 0
Huawei MateBook X Foto: Huawei

Ova godina nam je, potpuno neplnirano, donela rad od kuće, koji traje već mesecima. U takvoj situaciji većini nas laptop je postao svakodnevna neophodnost, bez koje ne bismo mogli da funkcionišemo na profesionalnom planu.

Takva situacija se poklopila i sa dolaskom Huawei laptop računara na domaće tržište, pa smo svi mi kojima je dobar prenosni računar postao potrebniji nego ikada ranije dobili mogućnost izbora izneđu četiri vrhunska uređaja, kojima se upravo priključio i peti.

Huawei MateBook X je laptop koji vam možda, na prvi pogled, neće ostraviti utisak uređaja za rad od kuće, pre svega zbog kompaktnih dimenzija (284,4 x 206,7 x 13,6 milimetara), kao i zbog odsustva drugih ulaza osim dva USB-C priključka i standardnog 3,5 mm ulaza za slušalice. I tu će se prevariti...

Huawei MateBook X Foto: Huawei

Ovaj računar izuzetnog dizajna, "spakovan" u srebrno kućište, možda pre deluje kao neki "fensi" gedžet nego ozbiljna mašina, ali u njegovom slučaju - izgled vara.

Dijagonala ekrana od 13 inča možda će nekoga naterati da pomisli da je reč o malo jačem tabletu sa tastaturom, na koga ne mogu da se povežu eksterni monitor i tastatura...

Međutim, i pored, na prvi pogled, nedovljnog broja ulaza za povezivanje sa periferijama, uz elegentni MateBook X dolazi i MateDock 2.0 adapter, na kome se nalaze HDMI i VGA video ulaz, zatim jedan "obični" USB-A, kao i još jedan USB-C ulaz.

Zahvaljujući njemu, moćnoj mašini koju pokreće Intelov i5 Quad Core 10210U procesor desete generacije, moguće je naći namenu koja vama odgovara, što smo mi i uradili.

Huawei MateBook X Foto: Huawei

Brzi procesor u kombinaciji sa 16GB RAM memorije i brzim SSD diskom kapaciteta 512GB, svaku opracija koju smo zadali računaru izvršavao je gotovo trenutno.

Kompjuter je opremljen sa integrisanom Intel UHD 620 grafikom, sa deljenom sistemskom memorijom, i nije namenjen za igranje zahtevnijih igara ili ozbiljniju obradu video materijala, ali zato gledanje filmova predstavlja pravo uživanje.

Ekran dijagonale 13,3 inča , sa osvetljenjem od 400 nita i kontrastom 1500:1, pruža kristalno jasan prikaz slike u 3K rezoluciji od 3.000 x 2.000 piksela. Kada se tome doda činjenica da je u reč o ekranu na dodir čija korisna površina iznosi 90 odsto ukupne površine gornjeg panela računara, može se slobodno reći da je u pitanju jedan od najboljih i najfunkcionalnijih ekrana u premijum klasi kompaktnih prenosnih računara.

Huawei MateBook X Foto: Huawei

Huawei MateBook X, dakle, zaista jeste ozbiljna mašina, ali nije-da-nije i "fensi". Za takav utisak najviše je zaslužno njegovo izuzetno elegantno kućište od legure aluminijuma i magnezijuma. Takvom utisku doprinosi i pozadinsko osvetljenje tastature, koje dodatno pojačava dobar utisak koji kvalitetni tasteri računara ostavljaju prilikom kucanja.

Kombinacija rada na tastaturi, koršćenja ekrana na dodir i velikog tačpeda, korisniku pruža izuzetno dobar utisak u radu. Tome dodatno doprinosi i baterija kapaciteta 42 Wh koja omogućava gotovo celodnevan rad i zabavu (oko 8 sati u kontinuitetu), dok je za njeno punjenje zadužen brzi punjač od 65W.

Kao što je to bio slučaj i kod jačeg MateBook-a Pro X modela i Huawei MatePad Pro tableta, i ovaj laptop odlično "sarađuje" Hauwei pametnim telefonima zahvljujući Multi-screen Collaboration opciji, koja i ovde odlično funkcioniše.

Huawei MateBook X Foto: Huawei

A jedna od najimpresivnijih osobina Huawei MateBook X računara je njegova težina od - samo jednog kilograma. Ona ga, uz kompaktne dimenzije, čini izuzetno praktičnim i sopsobnim saputnikom za posao i zabavu na svakom mestu u svakoj situaciji.

Osim srebrne - Silver Frost, MateBook X dolazi u Forest Green zelenoj boji. Na domaćem tržištu se prodaje po ceni od 179.999 dinara.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA