≫ 

Zakerberg je poslednji kome biste dali da vam čita misli, ali je on upravo razvio takvu tehnologiju

Glavni cilj razvoja takve tehnologije, navodno, nije da nam "otima" misli, već da nam omogući da mislima kontrolišemo softver računara

  • 1
Mozak, Čip, Procesor Ilustracija / Foto: Pixabay

Facebook je verovatno poslednja kompanija od koje biste poželeli da vam čita misli, ali ga to sigurno neće zaustaviti da to zaista i pokuša.

Prema informacijama procurelim sa sastanka održanog u utorak, šef Facebokovog Odeljenja za razvoj tehnologija Majk Šropfer je istakao da je ostvaren napredak u razvoju Facebookove tehnologije neuralnog iterfejsa.

Glavni cilj razvoja te tehnologije, navodno, nije da nam "otima" misli, kao još jedan do oblika prikupljanja ličnih podataka i informacija, već da se ljudima omogući da kontrolišu softver putem misli, piše BuzzFeed News.

Šropfer je, međutim, naveo i da bi problem moglo da bude neprihvatanje te tehnologije od strane krajnjih korisnika, zbog čega bi za to bilo porebno zadobiti njihovo povrenje.

Facebook već godinama radi na istraživanju tehnologije čitanja moždanih talasa. Prvobitno objavljeni plan bio je da se uređaj za komunikaciju mozga sa kompjuterom razvije do 2017. godne. Kasnije je, u tom cilju, 2019. Facebook kupio startap kompaniju CTRL-Labs, koja je proizvela sopstveni neuralni interfejs, prenosi Futurism.

Sada je, izgleda, na osnovu pomenutih informacija, došlo do određenog napretka, pa bi "komadovanje" kompjutreom putem misli uskoro moglo da postane stvarnost.

Video: Ova aplikacija prevodi sve što vaša mačka mjaukne u ljudski glas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA