Gasite ga ili ostavljate uključenog: Šta je bolje za vaš računar?

Postoji velika razlika između potrošnje računara kada je uključen i kada je isključen...

  • 1
Kompjuter, računar, internet, devojka Foto: Unsplash

Šta je bolje, isključiti računar ili ga ostaviti uključenim?

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto ne bi trebalo gasiti kompjuter preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i poboljšanja funkcija samog sistema, piše sajt Make Use Of.

Praktičan razlog

Prvi i glavni razlog zašto bi trebalo da ostavite računar uključen preko noći je praktične prirode. Umesto da čekate da se pokrene, on će uvek biti spreman za rad.

Prosečnom savremenom računaru, opremljenom SSD diskom, potrebno je 30 sekundi za pokretanje. Međutim, ako se na njemu nalazi veliki broj programa koji se pokreću na startu, sve će trajati duže.

Ako računar ostane uključen, o tome ne morate da brinete. "Buđenje" računara iz "sna" (Sleep mode) traje par sekundi, a sve učitane aplikacije će ostati aktivne.

Ažuriranje softvera

Neke funkcije važne su za održavanje računara i podataka na njemu, a skoro sve od njih najbolji posao "rade" preko noći.

Instalacija nadogradnji za operativni sistem, kreiranje bezbednosnih kopija, skeniranje antivirus programa ili slanje velike količine podataka samo su neke od njih. Ako su ti procesi aktivni preko noći, neće vam smetati niti opterećivati internet vezu tokom dana.

Stalni pristup

Ako je računar sve vreme uključen, moći će da pokreće softver koji je inače nedostupan, uključujući Remote Desktop.

Nećete morati da se mučite sa traganjem za važnom datotekom koju imate na računaru. Jedno što prethodno morate da ga povežete sa telefonom ili tabletom.

Kompjuter, Računar Foto: Unsplash

Isključujete računar tokom noći: Koje su prednosti?

Jedno od glavnih pitanja koje se ovde isplati postaviti je da li ostavljanje računara uključenim može da skrati njegov vek trajnja?

Ako sve ostale uređaje isključujete nekon što ste prestali da ih koristite, ne postoji razlog zašto to ne biste uradili i sa svojim desktop ili laptop računarom.

Vek trajanja komponenti

Hardver ne može da funkcioniše večno. Pozadinsko osvetljenje monitora, ne primer, može da izdrži desetak hiljada sati rada, baterija laptopa ima oko 300 ciklusa punjenja, dok deo SSD diskova podržava samo 3.000 ciklusa brisanja softvera i podataka.

Verovatno ćete, u većini slučajeva, računar nadograditi ili zameniti pre nego što njegove komponente prestanu da rade. Ipak, ostavljanjem računara stalno uključenim njegovo vreme trajanja skraćujete za mali procenat, ali tu veći problem predstavlja toplota koju stvara njegova upotreba.

Potrošnja struje

Nije potrebno naglasiti da ostavljanje nekog uređaja uključenim predstavlja utrošak energije, samo se postavlja pitanje - koliko? Trinaestoinčni MacBook Air iz 2018. Godine, na primer, troši 25W u prosečnom ciklusu, a 8W dok "odmara" i 0,3W kada "spava".

Ukratko, postoji velika razlika između potrošnje računara kada je uključen i kada je isključen. Gašenje monitora prilično smanjuje potrošnju, ali se tu javlja mali problem - ako je računar u stanju sna, gube se neke funkcije kao što je pomenuto povezivanje na daljinu.

Ako zaista želite da smanjite potrošnju svog PC-ja, morate da ga isključite iz utičnice, a čak i isključeni računari troše malo struje.

Xiaomi Ningmei Soul GI6, računar, kompjuter Foto: Xiaomi

Bezbedniji računar

Nagla promena napona električne mreže obično je uzrokovana udarima groma, a računari su dovoljno osetljivi da bi ih od toga trebalo zaštititi. Najbolja zaštita, u tom slučaju, je povezivanje kompjutera na prednaponsku zaštitu.

Često restartovanje poboljšava performanse

Redovno restartovanje računara ranije je bilo sastavni deo korisničkog iskustva, zbog toga što bi računar u nekom trenutku jednostavno stao.

Danas je to drugačije, zahvaljujući savremenim operativnim sistemima koji imaju bolji menadžment resursa. Ako se odlučite da nikada ne isključujete računar, gotovo da nećete primetiti neku veliku razliku u performansama.

Ipak, ponovno pokretanje je i dalje najefikasniji način rešavanja svakodnevnih grešaka sa kojima se možete susresti u radu na računaru, bilo da je reč o "neposlušnoj" aplikaciji ili štampaču koji neće da štampa, rastartpvanje može biti od pomoći.

Tiši rad računara

Konačno, u zavisnosti od mesta na kome držite računar, možda će vam više odgovarati da ga isključite, pošto će tada sve biti mnogo tiše.

Možete da utišate notifikacije, ali će se i dalje čuti rad ventilatora i hard diska. Kod laptopova deo tih problema ne postoji, ali će isključivanje klasičnog desktop računara zaista stvoriti tišinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA