Najopasniji kompjuterski virus na svetu "uhapšen" u velikoj policijskoj akciji

Emotet je softver koji radi na principu slanja zlonamernih elektronskih poruka putem mreže hakovanih računara

  • 0
Kompjuterski virus Foto: Profimedia/Wavebreak

Vlasti nekoliko zemalja, među kojima su Holandija, Nemačka, SAD, Velika Britanija i Francuska, preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamernim softverom na svetu, objavile su evropska policijska agencija Europol i evropska kancelarija za pravosudnu saradnju Eurodžast (Eurojust).

Prema navodima te dve organizacije, reč je o Emotetu, softveru koji radi na principu botneta, mreže hakovanih računara koja je omogućila slanje zlonamernih elektronskih poruka velikih razmera.

- Policija i pravosuđe celog sveta prekinule su ove nedelje delovanje jedne od najvažnijih mreža poslednjeg veka - naveli su Europol i Eurodžast u zajedničkom saopštenju.

- Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije, što je omogućilo njeno uništenje iznutra - dodali su Europol i Eurodžast, prenosi Hina.

Emotet je bio vrlo opasan, jer su sajber kriminalci mogli da ga iskoriste za instaliranje druge vrste virusa, kao što su poput Trojanci, na kompjuter žrtve. Potpuno automatizovanim postupkom Emotet bi bio prebačen na kompjutere žrtava putem imejla.

Europol i Eurodžast smatraju da je Emotet jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svetu, a koristili su ga i drugi operateri kompjuterskih virusa.

U prošlosti su poruke Emoteta stizale kao računi, otpremnice, ali i informacija o kovidu 19. Sve elektronske poruke su sadržale "zaražene" dokumente u prilogu imejla ili su preuzimane klikom na link.

(Telegram.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA