≫ 

Svoj stari prašnjavi Commodore 64 možete da iskoristite za rudarenje bitkoina!

Ako imate koju desetinu biliona godina na raspolaganju...

  • 0
Commodore 64, Komodor 64 Foto: Pixabay

Commodore 64, u svoje vreme poznat i kao "kutija za hleb" ili "debeljko", bio je kućni računar sa 64 kilobajta memorije, koga je kompanija Commodore Business Machines lansirala u avgustu 1982. godine, po ceni od 595 dolara.

Taj računar je nudio solidne zvučne i grafičke performanse u poređenju sa ondašnjim standardom, pa je ukupna prodaja između 1982. i 1993. godine premašila 22 miliona primeraka. Računar je popularan i danas, posebno kod onih sklonih nostalgiji, pa su se valjda zbog toga pojavili i korisnici koji su odlučili da ga "uvedu" u svet rudarenja kriptovaluta, piše PC Gamer.

Na YouTube kanalu 8-Bit Show And Tell pojavio se video u kome se vidi kako radi Bitkoin Miner 64 softver, koji funkcioniše u okviru standardnog Commodora 64. Iako uređaj dobro izgleda, u stanju je da dostigne tek 0,3 H/s (hashes per second). To znači da bi za rudarenje jednog Bitkoina bilo potrebno čak 50 biliona (bilion - milion miliona) godina.

Kreatori softvera ističu da je ovaj napisan programskim jezikom C, i da bi rudarenje moglo da se ubrza 10 puta da je napisan mašinskim jezikom, mada ni to ne bi donelo profit, prenosi PC Press.

Ovo nije prvi put da se rudarenje "meša" sa nekom starom tehnologijom, pa se tako krajem marta pojavila informacija o Game Boy uređaju koji bi rudarenje jednog Bitkoina završio u vreme kad Zemlja više ne bi postojala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA