Asus ZenBook 14 UX425: Moćna mašina u kutiji šibica

Ovaj kompaktni uređaj dolazi sa kompaktnom tastaturom, ali je Asus pribegao zanimljivom rešenju koje će oduševiti sve one kojima je numerički deo tastature neophodan...

  • 1
ASUS ZenBook 14 UX425 Foto: NIkola Tomić

Jedan od laptopova koji sam najduže koristio nosio je znak Asusa na "leđima" ekrana. Iako danas star nekih desetak godina, i još uvek potpuno ispravan, služio je sve do prošle godine i početka rada od kuće. Kako je obim posla postajao sve veći, a kompjuter sporiji, nabavio sam novi računar, dobar i po karakteristikama više nego zadovoljavajući. Međutim, posle toliko godina besprekorne "službe", nije mi baš bilo pravo što moj novi laptop nije Asus.

A kada nam je u redakciju, pre petnaestak dana, stigao novi Asus ZenBook 14 UX425, prva stvar koju sam pomislio je da li ću moći da bude objektivan prema jednoj takvoj mašini... Samo par dana kasnije sam shvatio da uopšte nije bilo mesta takvom razmišljanju...

UX425 je zaista impresivan računar spakovan u ultra-tanko aluminijumsko kućište, debljine samo 13,9 milimetara, čija težina iznosi minimalnih 1,13 kilograma.

Računar pokreće Intel Core i7 procesor 11. generacije, u kombinaciji sa 16GB DDR4 RAM memorije i SSD diskom od jednog terabajta. Za prikaz slike zadužena je Intel Iris Xe, integrisana grafika. Ekran dijagonale 14 inča, rezolucije 1.920 X 1.080 piksela, ima izuzetno tanke NanoEdge ivice i zauzima 90 odsto ukupne površine.

Asus kod ovog modela posebno ističe specijalni ErgoLift dizajn šarki koji, kada je računar otvoren, podiže njegov zadnji deo u odnosu na podlogu, što omogućava bolji protok vazduha, koji lakše cirkuliše oko uređaja. To računaru donosi bolje hlađenje, pošto se vazduh lakše uvlači u unutrašnjost kućišta i sprečava pregrevanje.

Šarka, takođe, drži računar dobro zatvorenim kada je preklopljen, a njen lak i "elegantan" hod prilikom otvaranja, korisnicima daje mogućnost da računar aktiviraju jednom rukom, dok u drugoj, na primer, drže telefon kojim razgovaraju.

Osim svoje osnovne funkcije, ErgoLift korisniku daje bolju ergonomija u radu, pošto "izdignuti" položaj računara omogućava lakše kucanje na tastaruri i manje zamaranje zglobova. Takođe, uzdignuti položaj zadnjeg dela uređaja dozvoljava da se zvuk iz sertifikovanih Harman Kardon zvučnika bolje rasprostire.

A kada je zvuk u pitanju, Asus se potrudio da onima koji rade od kuće ne smeta buka koja dopire iz drugih prostorija. AI Noise Canceling tehnologija omogućava da vaši sagovornici, tokom onlajn sastanaka, ne mogu da čuju graju dece, kućne ljubimce ili bilo kakvu drugu pozadinsku buku.

Budući da je reč o kompaktnom uređaju, koji dolazi sa kompaktnom tastaturom, Asus je pribegao zanimljivom rešenju - NumberPad 2.0Niz LED dioda ugrađenih ispod tačpeda pretvaraju taj deo računara u "nedostajući" deo tastature, što znatno olakšava rad svima kojima je numerički deo tastature neophodan.

Uređaj napaja baterija kapaciteta 67 Wh, koja u idelanim uslovima omogućava više od 20 sati rada između dva punjenja. Uređaj podržava i tehnologiju brzog punjenja, pa je tako bateriju moguće napuniti do 60 odsto kapaciteta za manje od 50 minuta.

Punjač se sa računarom povezuje preko USB-C porta, što praktično znači da ga je moguće puniti bilo kojim novijim USB-C punjačem za telefone. To je veoma praktično rešenje, pogotovo kada je potrebno što manje stvari poneti na put, pa se tada možete odlučiti samo za jedan, umesto da nosite dva punjača.

Inače, uređaj ima dva USB-C i jedan USB-A priključak, jedan HDMI ulaz i čitać MicroSD kartica.

Impresivne karakteristike zaslužne su i za supelative koji idu na račun rada na ovom kompaktnom računaru. Tastatura je veoma precizna i prijatna za kucanje, a tasteri idealno pozicionirani pod prstima. Ekran ne zamara oči ni pri dugotrajnijem radu, dok moćan hardver omogućava da ovaj mali Asus sve zadate radnje izvršava na klik i u trenutku.

Ako bismo baš hteli da cepidlačimo, primedba bi se mogla staviti za integrisanu grafiku koja nije sasvim sposobna da izađe na crtu nekom ozbiljnijem gejming izazovu. Ali ovo je i tako poslovni računar, kome igranje video igara svakako nije primarna namena.

Asus ZenBook 14 UX425 poseduje i "Military Grade" sertifikat, odnosno zadovoljava stroge vojne standarde izdržljivosti, što je samo još jedan od dokaza njegovog odličnog kvaliteta izrade.

Moćni mali laptop u Srbiji je dostupan po ceni od oko 1.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a više informacija o ovom odličnom računaru možete pronaći na zvaničnom sajtu Asusa za Srbiju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA