≫ 

"Besplatne" igre virusom zarazile preko 222.000 računara, hakeri zaradili preko 2 miliona dolara

Malver je sposoban da izbegne detekciju, isključujući bezbednosni softver, opciju za apdejt sistema, a koristi i druge tehnike skrivanja koje ga zajedno čine veoma teškim za otkrivanje

  • 2
GTA V

Foto: Rockstar Games

Istraživači iz Avast-a objavili su da je malver "Crackonosh", koji postoji od 2018. godine, pronađen u "besplatnim" igrama koje se distribuiraju na različitim forumima i torent sajtovima. Među igrama su Grand Theft Auto V, NBA 2K19, Far Cry 5 i Pro Evolution Soccer 2018.

Nakon inficiranja, malware bez znanja korisnika instalira softver za rudarenje Monero kriptovalute. Pretpostavlja se da su hakeri, za koje se veruje da su iz Češke, na ovaj način do sada zaradili više od dva miliona dolara.

Iz Avast-a napominju da se "Crackonosh" instalira menjajući kritične fajlove iz Windows-a, pri čemu isključuje i opciju u Windows Safe modu koja bi popravila te fajlove, piše TechSpot.

Malver je sposoban da izbegne detekciju, isključujući bezbednosni softver, opciju za apdejt sistema, a koristi i druge tehnike skrivanja koje ga zajedno čine veoma teškim za otkrivanje, prenosi PC Press.

Najčešći način za detekciju je kada korisnici otkriju da im računar iz nekog razloga radi sporo, kao i da im je povećan račun za električnu energiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    1. jul 2021 | 11:01

    Ako neko ne vidi da mu nesto iskljucuje antivirus i apdejte i da net radi i kad kompjuter miruje, taj verovatno ne treba da se bakce sa racunarima.

  • Miki

    2. jul 2021 | 00:54

    Ja nikad nisam imo problema sa ti a imam raznih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA