≫ 

Microsoft vas upozorava da odmah ažurirate Windows: Zbog nove "rupe" izbačena zakrpa i za "sedmicu"

Zbog novog opasnog problema i 12 godina star Windows 7, za koga je sistemska podrška obustavljena u januaru 2020. godine je dobio novo bezbednosno ažururanje koje se može preuzeti putem Windows Update servisa

  • 0
Laptop, Windows 10 Printscreen: Microsoft.com

Kompanija Microsoft pozvala je korisnike Windowsa da odmah ažuriraju svoje operativne sisteme, nakon što je otkrivena najnovija greška koja hakerima omogućava da preuzmu kontrolu nad računarima korisnika.

Problem se pojavio nakon što su stručnjaci za sajber bezbednost kompanije Sangfor nenamerno objavili detaljna uputstva o tome kako greška, nazvana "PrintNightmare", može zloupotrebiti u okviru Windows Print Spooler servisa, koji većem broju korisnika omogućava pristup istom štampaču.

Nakon što su otkrili grešku stručnjaci su obavestili Microsoft o njoj. Iako su uputstva o tome kako iskoristiti grešku odmah uklonili, ona su dospela na nekoliko sajtova, među kojima je i programerska platforma GitHub, piše CNN.

Koristeći ovu grešku, hakeri mogu da preuzmu potpunu kontrolu nad računarom, da brišu i instaliraju datoteke, kao i da dodaju nove korisničke naloge sa svim korisničkim pravima, tvrde iz Microsofta. To znači da nad "otetim" računarom mogu da imaju potpunu kontrolu i da izazvovu ozbiljnu štetu.

Microsoft je zato pozvao sve korisnike Windowsa 7 i 10 da odmah ažuriraju svoje računare putem Windows Update servisa, kako bi se rešili ovog potencijalno ozbiljnog problema.

Ovde je zanimljivo to što je Microsoft, samo zbog ovog problema, izdao posebnu "zakrpu" za 12 godina staru "sedmicu", za koju je sistemska podrška obustavljena u januaru 2020. godine. Iz toga se može zaključiti da veliki broj ljudi i dalje koristi taj operativni sistem, kao i da je ovaj problem zaista može naneti veliku štetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA