Asus ZenBook Flip 13 OLED UX363: Tanki laptop, lagani tablet i kristalni ekran na dodir

Najznačajnija karakteristika ovog kompaktog prenosnog računara je fenomenalni FHD OLED ekran na dodir, koji značajno podiže njegovu upotrebnu vrednost, kako u standardnom, tako i u tablet modu rada...

  • 0
Asus ZenBook Flip 13 UX363

Foto: Nikola Tomić

Nakon što smo nedavno predstavili veoma zanimljiv poslovni laptop odličnih karakteristika - Asus ZenBook 14 UX425, na testu nam se našao još jedan prenosni računar istog proizvođača, sličnih tehničkih karakteristika, ali sa osobinama koje njegovoj upotebljivosti daju potpuno novu dimenziju.

Asus ZenBook Flip 13 OLED UX363, kao što se iz njegovog imena može zaključiti, je još kompaktniji računar, nešto manjih dimenzija sa, takođe, nešto manjim ekranom dijagonale 13,3 inča. Reč je o FHD OLED ekranu rezolucije 1.920 x 1.080 piksela, veoma jasnog prikaza boja i odličnog kontrasta, koji osim izvanrednih karakteristika, korisnicima donosi i do 70 odsto manju emisiju štetnog plavog svetla, čime čuva njihove oči i omogućava mnogo prijatniji rad.

Korisna površina ekrana iznosi oko 80 odsto, što je nešto manje nego kod prethodno pomenutog modela. Ipak, njegova glavna karakteristika je osetljivost na dodir sa odličnim vremenom odaziva. Kada se jednom naviknete na to da neke stvari možete da obavite prostim dodirom ekrana, umesto "šetanja" i kliktanja mišem, tako ćete stalno i raditi.

Druga bitna karakteristika ovog kompaktnog računara, zbog koje i nosi ono "Flip" u imenu, je mogućnost preklapanja ekrana od 360 stepeni. Kada se preklopi, pozadina ekrana se naslanja na donju površinu uređaja, pa se računar može koristiti kao tablet. A za takav način rada predviđena je i pomoć u vidu Stylus elektronske olovke, koja korisniku olakšava rad u tablet modu, kada je njom osim upravljanja aplikacijama, moguće i crtati i pisati po ekranu.

Postoje još dva položaja u koje je moguće postaviti računar, kada se na njemu npr. gleda film ili prikazuje neka poslovna prezentacija: pod uglom od 90 stepeni i u tzv. šator položaj. To omogućava ErgoLift dizajn šarki laptopa koje, prema tvrdnjama Asusa, mogu da izdrže preko 20.000 otvaranja i zatvaranja.

Tastatura uređaja, iako nešto kompaktnijih dimenzija, jednako je prijatna za rad kao i kod većeg modela. Opremljena je pozadinskim osvetljenjem, a tu je i praktično i inovativno NumberPad rešenje, kojezahvaljujući, LED lampicama pretvara tačped u numerički deo tastature.

Asus ZenBook Flip 13 UX363

Foto: Nikola Tomić

Položaj i veličina tastera za uključivanje uređaja ovde je nešto drugačiji u odnosu na većinu laptopova. Taster je uklonjen sa tastature i premešten na bočnu desnu stranu uređaja, što se nekima možda neće učiniti kao najpraktičnije rešenje. Ono, međutim, ima svoje logično objašnjenje.

Budući da je Asus ZenBook Flip 13 OLED UX363 laptop čiji se ekran rotira za 360 stepeni i može da se koristi kao tablet, Power taster na uobičajnom mestu ne bi bilo moguće koristiti u tablet modu, jer bi bio zaklonjen. Zbog toga se njegovo izmeštanje na bok uređaja čini kao jedino moguće rešenje. Možda će vam, zbog toga, biti potrebno kraće vreme za navikavanje na njegov položaj, ali ćete ga potom koristiti sasvim uobičajno.

Srce dopadljivog Asusovog laptopa čini Intel Core i7-1165G7 procesor, poslednje 11. generacije, koji dolazi u kombinaciji sa 16GB RAM-a, a tu su i 512GB SSD memorije za skladištenje podataka i integrisana Intel Iris Xe grafika.

Računar se odlično snalazi u obavljanju više funkcija odjednom i, za vreme našeg testa, nijednom mu se nije desilo nikakvo "štucanje". Zamerka (koja to nije) bi se i ovde mogla staviti na račun grafike koja nije sasvim sposobna da izađe na crtu nekom ozbiljnijem gejming izazovu. Ipak, Iris Xe je GPU rešenje namenjeno poslovnoj primeni računara, i u toj ulozi je mnogo brže od prethodnih Intelovih rešenja.

I ovaj Asusov laptop dolazi sa sertifikovanim Harman Kardon zvukom, s tim što se ovde izraženije oseća nedostatak dubljih tonova prilikom reprodukcije muzike i filmova, pa je tada bolje koristiti slušalice. To, međutim, za poslovne video pozive i konferencije, čemu će zvučnici računara uglavnom i služiti, ne igra neku značajniju ulogu.

A da biste sve što smo ovde pomenuli mogli da koristite u pokretu, što je i primarna svrha jednog ovakvog prenosnog uređaja, za napajanje je zadužena litijum-polimerska baterija kapaciteta 67Wh, koja je u stanju da, u idelanim uslovima potrošnje, potraje čak i do 14 sati. Ipak, realnije je očekivati da će baterije, sa ekranom u 1080p rezoluciji, potrajati 9 do 10 sati upotrebe. Ispražnjeno se, međutim, lako i brzo nadoknadi, budući da uređaj podržava brzo punjenje, a ono omogućava da se računar sa samo 30 minuta punjenja koristi još 4 sata, dok je 60 odsto kapaciteta baterije moguće povratiti za samo 10 do 20 minuta više.

Punjač se sa računarom povezuje preko USB-C porta, pa je i ovde moguće puniti ga bilo kojim novijim USB-C punjačem za telefone. To je veoma praktično rešenje, jer se uvek možete odlučiti da sa sobom nosite samo za jedan, umesto dva punjača.

Asus ZenBook Flip 13 UX363

Foto: Nikola Tomić

Treba napomenuti i da je Asus ZenBook Flip 13 OLED jedan od najtanjih "konvertibilnih" prenosnih računara sa OLED ekranom, čija ukupna debljina iznosi samo 13,9 milimetara. A sa težinom od samo 1,3 kilograma sigurno se kandiduje za jednog od najlaganijih i najmobilnijih laptopova danas.

Za sve koji se odluče za kupovinu ovog moćnog malog poslovnog računara, Asus je pripremio posebnu pogodnost u vidu još jedne godine garancije (koja tada traje ukupno 3 godine), na koju pravo ostvaruje registracijom na zvaničnom sajtu.

Više informacija o ceni i karakteristikama moćnog Asus ZenBook Flip 13 OLED laptopa možete naći na sajtu CT Shopa, zvaničnog prodavca Asus uređaja za Srbiju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA