Ovi moćni gejming računari zabranjeni su u Americi iz neverovatnog razloga

Zbog novih pravila o potrošnji električne energije, Alienware Aurora Ryzen Edition R10 i R12 računari više ne mogu da se kupe u Kaliforniji, Koloradu, Oregonu, Vermontu, Vašintonu i na Havajima

  • 0
Alienware Aurora R12, gejming kompjuter, računar Printscreen: YouTube/Alienware

Poznati američki proizvođač računarske opreme Dell, odnosno njegov brend gejming računara Alienware, nedavno je u prodaju pustio izuzetno snažne igračke "mašine" koja su ubrzo zabranjene u nekoliko saveznih američkih država.

Alienware Aurora Ryzen Edition R10 i R12 upravo su postali nelegalna roba u Kaliforniji zahvaljujući propisu o maksimalnoj potrošnji električne energije, koja zabranjuje upotrebu različitih uređaja. Sličan propis donet je u još nekoliko država koje se ovih dana bore sa sušom i nestašicom električne energije.

Tako su ovi računari postali zabranjeni i u Koloradu, Oregonu, Vermontu, Vašintonu i na Havajima. Zbog novih pravila o potrošnji električne energije, Dell je bio prinuđen automatski da otkaže hiljade porudžbina iz tih država, piše The Register.

Prema zvnični podacima iz Della, Aurora R12 ima napajanje od 1.000 vati. To znači da taj računar može da potroši elektirčne energije koliko i centralni klima uređaj za celu kuću. Iako to ne znači da će sve vreme trošiti toliko struje, igranje video igara je energetski prilično zahtevna aktivnost, zbog čega će gejmeri u tim državama ostati uskraćeni za ove moćne računare.

Paradoks ove situacije je to što su se moćni gejming računari našli na udaru zakona, ali ne i računari koji se koriste za rudarenje kriptovaluta, koji su još od ranije poznati kao veoma "proždrljivi" potrošači struje. Tako, prema poslednjim podacima, "rudarski rigovi" (uređaji specijalizovani za rudarenje kriptovaluta), koji su i pored najnovijih ograničenja legalni u Kaliforniji, na globalnom nivou prosečno potroše električne energije koliko i cela Italija.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA