"Kina će dominirati svetom u budućnosti i kontrolisati sve, nećemo imati šanse..."

Bivši šef za softver u Pentagonu tvrdi da je Amerika izgubila bitku u oblasti veštačke inteligencije od Kine i da je njena sajber odbrana je na "nivou vrtića"...

  • 2
Vojnik budućnosti roboti Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za Financial Times (FT).

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, prenosi Reuters.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softver u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

Vojnik budućnosti roboti Foto: Shutterstock

- Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina! Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar - rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisati sve - od medijskog narativa do geopolitike. Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na "nivou vrtića".

Čailan je zbog kaskanje SAD-a za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Google-a na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i "masovno ulažu" u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    11. oktobar 2021 | 17:21

    Amerika je to ubrzala svojom agresivnoj politici prema Kini e sad cao!

  • Igor

    11. oktobar 2021 | 23:29

    Zavi si će biti njihov neprijatelje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA