≫ 

Univerzitet gubi dragoceno istraživanje nakon što je greška u superkompjuteru obrisala 77 terabajta podataka

Univerzitet Kjoto u Japanu nedavno je doživeo tehničku grešku koja je izbrisala gomilu vrednih informacija.

  • 2
Foto: Pixabay

Univerzitet Kjoto, vrhunski istraživački institut u Japanu, nedavno je izgubio čitav niz istraživanja nakon što je njegov superkompjuterski sistem slučajno izbrisao ogromnih 77 terabajta podataka tokom onoga što je trebalo da bude rutinska procedura.

Taj kvar, koji se dogodio negde između 14. i 16. decembra, izbrisao je približno 34 miliona datoteka koje pripadaju 14 različitih istraživačkih grupa koje su koristile univerzitetski superkompjuter.

Nejasno je koje vrste datoteka su konkretno izbrisane ili šta je izazvalo kvar, iako je škola rekla da istraživanja najmanje četiri različite grupe neće moći da se vrate.

BleepingComputer, portal koji je prvobitno izvestio o ovom incidentu, ističe da istraživanje koristeći ovaj superkompjuter nije jeftino - košta praktično stotine dolara po satu za rad.

Superračunarstvo se razlikuje od normalnog računarstva uglavnom zbog svoje brzine i sposobnosti da iskoristi više računarskih sistema za obradu složenih matematičkih proračuna. Njegove prednosti u odnosu na normalno računarstvo čine ga vrednim alatom za istraživanje čitavog niza oblasti, uključujući klimatsko i atmosfersko modeliranje, fiziku, nauku o vakcinama i sve između. Nažalost, sve je to besmisleno ako vaša mašina ne radi kako treba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. januar 2022 | 13:14

    Хехе, класика... да прикрију неуспех. Само пратите ко ће се жалити... ОЗБИЉНЕ групе имају више од једне копије свега што раде на независним машинама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA