≫ 

ASUS Vivobook Pro 15 OLED: Idealna mašina za kreatore sadržaja

Kad se sumira, laptop je odličan za ljubitelje multimedije, dizajnere, fotografe i sve kreativce.

  • 1
Asus Vivobook Foto: Nikola Anđić

U najnovijoj najavi, ASUS je predstavio potpuno novu liniju laptopova – “Pro” varijantu Vivobook laptopa. Vivobook serija laptopova ostala je zapažena zbog odnosa cene i performansi, dok nudi veoma dobro trajanje baterije.

Dakle, da li Pro varijanta proširuje ove dobre stvari? Ukratko, da.

A, da, dolazi sa OLED ekranom i operativnim sistemom Windows 10 Pro!

Pomisao da imate pristupačan laptop za kreiranje sadržaja koji ima OLED ekran sa pristojnim CPU-om i GPU-om u najboljem slučaju izgleda kao san, ali ASUS je uspeo da oživi ovu neuhvatljivu ideju da stvori laptop koji je relativno pristupačan, ali sa dobrim performansama koje će sasvim sigurno privući sve kreatore sadržaja.

A namenjen je upravo njima, kreatorima sadržaja koji žele da zarone u editovanje videa, 3D renderovanje, grafički dizajn, i u manjoj meri, gejming, Asus Vivobook Pro 15 OLED ima za cilj da ponudi sve ove “lepote” sa snažnim CPU-om, pristojnom grafičkom karticom i, najbolje od svega, prelepim OLED ekranom koji se obično ne bi pojavio po ovoj ceni.

Glavna prednost laptopa je upravo njegov 15,6-inčni Full HD (1920x1080) OLED NanoEdge ekran koji ima 100% sRGB, 100% DCI-P3, ima Pantone sertifikat i osvetljenost od 400 nita.

Ukoliko se pitate šta sve to znači i šta je Pantone sertifikat, najjednostavniji odgovor bio bi - milina je gledati ovaj ekran.

Kako ne bismo zalazili previše u tehničke detalje, za prosečnog korisnika ovo znači da će filmovi, serije i YouTube klipovi izgledati fenomenalno, sa živopisnim bojama, potpuno tamnom crnom i odličnim kontrastom.

Za kreatore sadržaja Pantone sertifikat znači da su boje precizno prikazane i da neće biti neprijatnih iznenađenja kad se kasnije njihov rad odštampa ili gleda na drugom ekranu. To je, recimo, za grafičke dizajnere veoma značajno. Kad se sumira, laptop je odličan za ljubitelje multimedije, dizajnere, fotografe i sve kreativce.

Full HD rezolucija i 400 nita osvetljenja obezbeđuju veoma balansiran prikaz, uključujući i podršku za HDR sadržaje. Pored svega toga, ovaj OLED ekran vam "štedi oči", jer ga ne morate držati na visokom nivou osvetljenja da biste dobili veran prikaz boja.

Asus je mislio i na sve ljubitelje privatnosti, jer se na vrhu ovog prelepog OLED ekrana nalazi HD veb kamera koja ima poklopac za privatnost.

Dizajn

Direktno iz kutije, ovaj laptop dolazi u tamnoj polu-mat nijansi crne koju su nazvali “Quite Blue”. Gornji poklopac je napravljen od aluminijuma, dok je ostatak kućišta napravljen od polikarbonata radi uštede troškova i težine. Sve u svemu, kvalitet izrade je na veoma visokom nivou, a laptop je težak svega 1,65 kilograma, što znači da ga lako možete poneti sa sobom i obavljati svoj posao ili se zabavljati u pokretu.

U tome pomaže i baterija - naime, modeli sa OLED ekranima stižu sa troćelijskom baterijom kapaciteta 63 Wh, koja obećava do desetak sati upotrebe, tako da gotovo ceo dan ne morate da brinete o tome da li ćete uspeti da pronađete utičnicu za struju.

Ono što je takođe interesantno, što ga donekle odvaja od konkurencije, je da na poklopcu postoji 3D logotip kompanije ASUS što laptopu daje neki novi nivo prefinjenosti.

Power dugme ima integrisan čitač otiska prsta, što omogućava korisnicima da se samim uključivanjem računara uloguju u svoj Windows nalog. 

Tu je i osvetljena tastatura, što bi sigurno dobro došlo svim noćnim pticama koje u kasnim satima završavaju svoje projekte.

Kada već govorimo o radu na projektima, Vivobook Pro 15 ima čak dva ventilatora! Ovo je veoma bitna stvar, jer dobro hlađenje direktno utiče na dobre performanse, tako da možete da budete sigurni da će vas ovaj laptop "ispratiti" kakav god da je vaš projekat.

Na levoj strani laptopa nalazi se par USB 2.0 portova koji su korisni za povezivanje perifernih uređaja poput eksternog miša ili za povezivanje fleš diska ili USB čvorišta.

Možda će nekima biti čudno je da je većina portova grupisana na desnoj strani laptopa gde bi obično bio miš, što bi dovelo do nekih ergonomskih izazova, mada, to je dosta subjektivan osećaj. Uostalom, tačped je sada zaista velikih dimenzija, te vam miš možda ni neće biti potreban.

Asus Vivobook Foto: Nikola Anđić

Sa desne strane imamo DC-IN priključak za napajanje kako bi laptop bio u funkciji, USB-A 3.2 Gen1 port, HDMI 1.4b port, USB-C 3.2 Gen 1 port, microSD čitač kartica i kombinovani priključak od 3,5 mm. Takođe poseduje najnoviju Wi-Fi 6 i Bluetooth 5 povezanost.

Performanse

Model koji smo mi testirali dolazi sa:

  • AMD Ryzen 7 5800H
  • 16GB RAM 3200MHz
  • 512GB NVMe SSD
  • Radeon RX Vega 8

Ovaj laptop na papiru izgleda prilično impresivno. U praksi, i dalje je impresivan.

Izuzetno balansirana konfiguracija ovog laptopa sposobna je da se nosi sa gotovo svim izazovima sa kojima bi kreatori sadržaja mogli da se susretnu. AMD CPU, 16 GB DDR4 memorije, kao i izuzetno brzi NVMe SSD od 512 GB znači da vam ovaj laptop neće nikad “štucati”.

Možda slabija tačka je integrisana grafička kartica, ali, ponavljamo, konfiguracija je zaista dobro izbalansirana tako da može da se nosi sa svim svakodnevnim izazovima.

Laptop se može dičiti i Harman Kardon zvučnicima, mada, iako je bas nešto slabije izražen što se donekle i očekuje, glasnoća je tu.

Sve u svemu, ovo je zaista moćna mašina, bilo da ste jutjuberi, vlogeri, ljudi koji rade animacije, dizajn ili fotografije, ovo je sasvim sigurno laptop na koji treba obratiti izuzetnu pažnju.

Više o ovom, a i drugim ASUS uređajima, možete saznati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA