≫ 

Ključna komponenta za gejming računare konačno postaje jeftinija

Grafičke kartice važne su za gejmere, ali nažalost i za kripto rudare, i njihove cene se konačno vraćaju u normalu

  • 1
Grafička karta Foto: Pixabay

Pandemija, logističke krize i rezultirajući nedostatak čipova uticali su na većinu sektora ekonomije, od automobila pa do kamera. U protekle dve godine, međutim, jedno od najteže pogođenih je tržište grafičkih kartica.

S obzirom da je gejming postao značajno popularniji tokom pandemije, nije iznenađenje da su PC gejmeri želeli da nabave vrhunske grafičke kartice kako bi poboljšali svoje računare.

Na njihovu žalost, grafičke kartice su želeli i kripto rudari. Zbog sposobnosti grafičkih kartica da izvode milijarde proračuna u sekundi, one su ovoj grupi bile izuzetno značajne.

Da ne bismo zalazili previše u tehničke detalje, ukratko ćemo reći da je bolja grafička kartica značila bolju zaradu za rudare.

Zbog svega toga, cene ovih uređaja skočile su “do neba”.

Sada se, međutim, čini da se tržište konačno vraća u normalu. Prema Tom's Hardware-u, koji prati cene GPU-a od kraja 2020. godine, sada je moguće kupiti popularne grafičke kartice po “donekle razumnim cenama” iz mnogih onlajn prodavnica.

Portal Tom’s Hardware spekuliše da je normalizacija tržišta znak da “mnoštvo faktora koji su izazvali ogroman skok cena” jenjavaju. Lanci snabdevanja su manje poremećeni pandemijom, pa se više kartica proizvodi i isporučuje.

Cene kriptovaluta su stabilnije ili u padu, što je faktor koji kriptorudarenje čini manje isplativim, što dalje smanjuje potražnju rudara za vrhunskim karticama.

Ova publikacija takođe sumnja da su glasine o “tajnim dogovorima da milioni kartica idu direktno na farme za rudarenje” prestale, što je dodatno povećalo ponudu grafičkih kartica u maloprodaji.

Sve u svemu, PC gejmeri bi sada trebalo da budu u mogućnosti da nabave sebi neku od najboljih kartica po relativno “normalnoj” ceni, odnosno preporučenoj ceni proizvođača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA