≫ 

Alan Meklahlan, inženjer ključan za stvaranje PDF formata, preminuo u 58. godini

Verovatno je da Meklahlanov kod trenutno radi na vašem računaru

  • 0
PDF Foto: Shutterstock

Alan W. Meklahlan, inženjer koji je bio ključan u stvaranju PDF-a, umro je u svojoj kući u San Francisku. Imao je 58 godina.

Njegov suprug Pol Meklahlan, koji radi kao viši inženjerski menadžer u Rivijanu, opisao ga je kao neverovatno skromnog, talentovanog i punog ljubavi. Njegovi saradnici su ga opisali kao izuzetno obrazovanog i tehnički nadarenog. Tokom svoje karijere fokusirao se na firmver, suštinski softver koji omogućava funkcionisanje specifičnog hardvera uređaja. To nije "seksi deo tehnologije, jer svi žele da napišu aplikaciju", rekao je Pol.

Ipak, Alanov kod, rekao je Pol, verovatno radi na računaru svakoga ko čita ovaj članak.

Alan je sam naučio da kodira; nikada nije formalno studirao kompjuterske nauke ili inženjerstvo. On se okrenuo sa filma na tehnologiju ubrzo nakon diplomiranja, navodi njegov LinkedIn profil. Jedan od njegovih ranih poslova bio je kao senior programer u Conographic Corporation-u. Onda 1993. godine počinje da radi u Adobe-u kao sistemski programer.

Bio je član osnovnog tima koji je izmislio PDF i napravio drajvere štampača (softver koji pretvara podatke u format za štampanje) koji je omogućio jezike kao što su arapski, farsi i urdu.

Alan je kasnije radio u Microsoftu u Xbox inženjerskom timu. Većinu svoje karijere je, međutim, proveo u BigFix-u, koji je IBM kupio 2013. godine, a potom i HCL Technologies 2019. Brajan Šori, njegov menadžer u BigFix-u, rekao je da je Alan bio poznat kao enciklopedija kompanije.

Gotovo da je nemoguće da aktivni korisnik interneta nije naišao na format dokumenta poznat kao PDF. U pitanju je takozvani Portable Document Format, a od početnih slova svake ove reči je i izvedena pomenuta odrednica.

Ova skraćenica se odnosi na onaj tip dokumenta koji je kreiran u okviru određene datoteke, a za njegovo plasiranje je zaslužna kompanija Adobe Systems. Prvi put je PDF format lansiran, sada već daleke 1993. godine.

U principu, ovaj format se primenjuje kada je potrebno da dokument bude dvodimenzionalan, a da istovremeno ne bude zavisan ni od hardvera ni od softvera onog uređaja na kome je sačuvan. Apsolutno svaki dokument ovog tipa sadrži primarno opis, a što uključuje naravno određeni tekstualni sadržaj, odnosno rastersku ili vektorsku grafiku, stim da njegova sadržina svakako zavisi od tipa dokumenta.

Isto tako je dobro istaći da pojedini PDF dokumenti mogu da u sebi sadrže i određene fontove, a koji su neophodni kako bi njegova sadržina bila prikazana pravilno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA