Vreme čitanja: oko 4 min.

Asus Zenbook Pro 16X OLED: Najmoćniji Zenbook do sada

Vreme čitanja: oko 4 min.

U samo nekoliko reči, Zenbook Pro 16X OLED je najmoćniji Zenbook do sada

  • 0
Asus Zenbook 16 Foto: Nikola Anđić

Nakon što smo nedavno predstavili veoma zanimljiv laptop odličnih karakteristika - Asus Zenbook Duo 14, na testu nam se našao još jedan prenosni računar istog proizvođača, sličnih tehničkih karakteristika, ali sa osobinama, kao što je neobična tastatura koja se podiže, koje njegovoj upotrebljivosti daju potpuno novu dimenziju.

Čini se da je Asus ovog puta pogledao svoje proizvode i rekao "zašto ne bismo uzeli sve najbolje do sada i stavili u jedan model". Pa, upravo su to i uradili.

U samo nekoliko reči, Zenbook Pro 16X OLED je najmoćniji Zenbook do sada.

Asus Zenbook Pro 16X OLED je laptop koji je dizajniran za kreativne profesionalce koji zahtevaju moćne performanse i savršen dizajn.

Laptop se može pohvaliti 16-inčnim OLED ekranom osetljivim na dodir sa rezolucijom od 3840x2400 piksela, što omogućava izuzetno realistične i vibrantne boje sa dubokim crnim tonovima.

Ovaj ekran ima odgovarajuće PANTONE sertifikate o preciznosti prikaza, odnosno podršci za 100% DCI-P3 opsega boja.

Asus Zenbook 16 Foto: Nikola Anđić

Osim fantastičnih boja, koje nekako i očekujemo uz OLED, tu je i visok nivo osvetljenja od maksimalnih 550 nita.

Pored toga, imamo i TÜV Rheinland sertifikat o niskoj emisiji plavog svetla. Kada se sve to iskombinuje sa VESA DisplayHDR™ True Black 500 podrškom za najdublje nivoe crne boje, dobijemo jedan od najboljih ekrana koje danas možete naći.

Ekran ima 16:10 odnos stranica, što omogućava bolje iskustvo gledanja u odnosu na standardni 16:9 odnos stranica.

Asus uvek predstavlja laptopove sa jedinstvenim dizajnom, a ni ovaj model ne razočarava. Čak je i pakovanje laptopa neobično. Kada prvi put otvorite pakovanje, primetićete da se dizajn laptopa odražava na pakovanju.

Tu je koncentrični šablon oko stilizovanog slova A. Ljubitelji Zvezdanih staza bi mogli da smatraju da je ovaj laptop posebno zanimljiv samo iz tog razloga.

Asus Zenbook 16 Foto: Nikola Anđić

Dizajn laptopa je moderan i elegantan, sa aluminijumskim kućištem koje odiše premijumom. Takođe, u poređenju sa ostalim računarima slične veličine i specifikacija, ovaj model je prilično lagan, sa težinom od samo 1,98 kg, što ga čini veoma prenosivim.

Zenbook Pro 16X OLED stiže s Core i9-12900H procesorom, 14-jezgarnom "zverkom" koja broji šest Performance i osam Efficient jezgara, 32 GB LPDDR5 5200 MHz RAM memorije, Nvidia GeForce RTX 3060 grafičkom karticom i čak 2TB NVMe skladišnog prostora.

Malo je reći da je ovo moćna mašina, jednostavno nema te stvari koju ne može da uradi, a operativni sistem Windows 11 Pro s lakoćom izlazi na kraj s bilo kakvom vrstom izazova.

Pored toga, dolazi sa Studio drajverima koji su posebno prilagođeni i optimizovani da rade sa aplikacijama koje bi kreatori sadržaja koristili, tako da možete očekivati brzinu i efikasnost bilo da obrađujete video, fotografije, CAD modele ili bilo šta slično.

Treba napomenuti da ovaj uređaj ima čak šest zvučnika, pa će i audiofili biti oduševljeni zaista kvalitetnim (i veoma glasnim ako želite) zvukom koji ovaj laptop može da proizvede.

Sve to kompletira moćna baterija od 96 Wh koja će vam pružiti čak 10 sati korišćenja bez punjača.

Kako je onda moguće da ovakva "aždaja" ne izgori u tako tankom kućištu? Pa Asus je tome posvetio posebnu pažnju.

Kao što smo već spomenuli, ovaj model ima tastaturu koja se podiže, i to do nagiba od 7°, odnosno oko 14,5 mm. Pored toga što je ergonomski prilagođena, ova tastatura ima i prelepo pozadinsko osvetljenje, ali i poboljšava protok vazduha.

Asusov IceCool Pro sistem hlađenja podrazumeva 3D zakrivljenu parnu komoru, nove hladnjake sa 97 3D-zakrivljenih peraja na kulerima i toplotne cevi od 5 mm, što znači da ćete moći da radite bukvalno sve bez razmišljanja o tome da li će vam se zapaliti laptop.

Asus je shvatio da je ovo neophodno kako bi ova elegantna mašina mogla da koristi svoj moćan hardver.

Tačped je takođe unapređen, dimenzija 15x9 cm izuzetno je precizan i koristi se sa velikom lakoćom.

Pored tačpeda videćete i Asus Dial, fizički rotirajući kontroler koji značajno olakšava rad u kreativnim aplikacijama. Tanak je svega 3,2 mm i prekriven staklom, a profesionalci ga pretežno koriste u najpopularnijim aplikacijama za kreatore kao što su Photoshop, After Effects ili Illustrator.

Asus Zenbook 16 Foto: Nikola Anđić

Ipak, niste ograničeni da koristite Dial samo u tim aplikacijama, zapravo ga možete podesiti za stvari koje su vama potrebne u drugim aplikacijama. Možete tako podešavati svetlinu ekrana ili skrolovati kroz sadržaj.

Primetili smo da ovo omogućava kreativcima da brojne stvari u aplikacijama rade brže, a samim tim i da zarade više. Tako im je omogućeno i ubrzano precizno zumiranje, promena veličina četkice ili gumice, kretanje kroz timeline i mnoštvo drugih stvari.

Asus Zenbook Pro 16X OLED je moćan laptop. Elegantan dizajn, ergonomski prilagođena tastatura, velikim tačpedom i Asus Dial, kao i fenomenalni OLED ekran osetljiv na dodir čine ga najboljim izborom za profesionalce i kreativce, pa čak i gejmere.

Ovo je pun paket u premijum kućištu koji će svakako oduvati.

Više o njemu možete pronaći na asusplus.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA