Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbogom, Cortana: Microsoft će uskoro ugasiti ovog digitalnog asistenta, zameniće je veštačka inteligencija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoft odlučio da stavi tačku na podršku za digitalnog asistenta Cortanu na Windows operativnom sistemu, a njeno uklanjanje se očekuje do kraja godine

  • 0
Cortana Windows Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Microsoft prestaje sa podrškom za svog digitalnog asistenta, Cortanu, na Windows platformi. Prema zvaničnom dokumentu objavljenom prošlog petka, Cortana – koju korisnici nisu preterano koristili od njenog prvog predstavljanja – biće ugašena kasnije ove godine.

Vest stiže nakon Microsoftove godišnje Build konferencije, na kojoj je kompanija najavila svoj novi AI alat - Windows Copilot. Ovaj alat, koji će se nalaziti u taskbaru, obavljaće sve funkcije koje je Cortana mogla jednom kada bude široko dostupan. To uključuje menjanje podešavanja, sumiranje sadržaja, odgovaranje na pitanja i slično.

Kraj Cortane je bio očekivan. Prvi put predstavljena zajedno sa Windows Phone 8.1 2014. godine, ovaj AI asistent pojavio se na desktopu sa lansiranjem Windows 10 i od tada je prisutan svuda – od samog operativnog sistema do aplikacija kao što je Office.

Ali, Cortana nije uspela da se dopadne korisnicima, pa je Microsoft postepeno počeo da smanjuje njenu prisutnost. Sa dolaskom Windows 11, Cortana je izgubila svoje mesto u taskbaru i postala je dostupna samo kao samostalna aplikacija. Takođe, Microsoft je povukao ovu aplikaciju na iOS-u i Androidu tokom 2020. godine.

Trenutno, ne postoji precizan datum kada će Cortana biti uklonjena iz Windowsa. Međutim, Microsoft korisnike upućuje da isprobaju neke od drugih resursa, kao što je Voice Access u Windows 11, novi Bing, Microsoft 365 Copilot, i Windows Copilot.

Kompanija je naglasila da uklanjanje Cortane sa Windows platforme neće uticati na njenu dostupnost na drugim platformama kao što su Outlook Mobile, Teams Mobile, Microsoft Teams Display i Microsoft Teams Rooms.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA