Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj kvantni računar može u trenutku da izvrši zadatak za koji je inače bilo potrebno 47 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Google korak bliže revoluciji u računarstvu sa kvantnim računarom koji obavlja operacije brže nego najnapredniji superkompjuteri

  • 0
Kvantni računar kvantni kompjuter Foto: Shutterstock.com

Kompanija Google je ostvarila značajan napredak u oblasti kvantnog računarstva, izveštava Daily Telegraph, nakon što je razvila kvantni računar sposoban da izvede proračune za tren oka, za koje bi najsofisticiranijim superkompjuterima na svetu trebalo skoro pola veka. Ovo bi mogao biti prekretni trenutak u razvoju ove tehnologije u nastajanju.

Kvantno računanje, koje se oslanja na anomalije kvantne fizike, i dalje je dinamično i pomalo sporno polje. Kvantni računari nude ogroman potencijal za revolucionarnu promenu sektora poput klimatske nauke i otkrivanja lekova, pružajući brzine obrade podataka daleko veće od onih koje nude klasični računari. Međutim, ova napredna tehnologija ima i svoje nedostatke. Kvantni računari predstavljaju značajan izazov za savremene šifrovane sisteme, čime se nalaze visoko na listi nacionalnih bezbednosnih problema.

Google je napravio impresivne korake u razvoju svog kvantnog računara. Najnovija verzija kvantnog procesora, Sycamore, sada ima 70 kubita, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju od 53 kubita. Ovo čini novi procesor približno 241 milion puta snažnijim od prethodnog modela.

Cena Googleovog kvantnog računara još uvek nije poznata, ali nema sumnje da ovaj razvoj događaja obećava transformacionu računsku snagu. Na primer, prema Google timu, Frontier superkompjuteru iz Tenesija bi trebalo samo 6,18 sekundi da se izjednači sa proračunom iz Google-ovog računara sa 53 kubita. Međutim, istom tom računar bi trebalo neverovatnih 47,2 godina da se izjednači sa proračunom izvedenim na Google-ovom najnovijem uređaju sa 70 kubita.

Profesionalci u oblasti hvale Google-ov napredak. Stiv Brijerli, izvršni direktor kompanije za kvantnu tehnologiju Riverlane, označio je Googleov napredak kao "veliki preokret". Takođe je dodao: "Nema više rasprave o tome da li smo dostigli, ili uopšte možemo dostići kvantnu superiornost." Slično tome, profesor Vinfrid Hensinger, direktor Centra za kvantne tehnologije u Saseksu, pohvalio je Google za rešavanje određenog akademskog problema koji je teško izračunati na klasičnom računaru.

Kvantno računanje obećava potpuno novu eru računarstva. Ovaj neverovatan tehnološki skok može redefinirati naše računske kapacitete. Kvantni računari koriste kvantne bitove, poznate kao kubiti. Za razliku od tradicionalnih bitova, kubit može postojati u oba stanja istovremeno, zahvaljujući kvantnom principu superpozicije.

Kvantna računanja i Google uvek su zajedno na putu inovacija, a ova vest predstavlja veliki korak napred. Sa stalnim napretkom istraživanja i razvoja, sve smo bliže otključavanju punog potencijala ove revolucionarne tehnologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA