Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko struje troši vaš računar? Evo kako to možete izračunati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da biste tačno odredili koliko struje vaš računar koristi, možete se osloniti na različite online alate dostupne na internetu

  • 1
League of Legends video igra računar Foto: Djordje Novakov / Shutterstock.com

Različiti faktori utiču na potrošnju struje računara, uključujući vrstu računara, njegove tehničke specifikacije i intenzitet upotrebe. Da biste tačno odredili koliko struje vaš računar koristi, možete se osloniti na različite online alate dostupne na internetu. Međutim, jedan od najpreciznijih i najpouzdanijih je OuterVision.

OuterVision je alat za izračunavanje potrošnje struje računara koji korisnicima omogućava da unesu detaljne tehničke specifikacije svog računara, uključujući informacije o procesoru, grafičkoj kartici, RAM memoriji, hard disku, perifernim uređajima i vremenu upotrebe.

Kako biste koristili OuterVision, idite na njihovu web stranicu i izaberite opciju "Power Supply Calculator". Zatim unesite tražene tehničke specifikacije svog računara. Kada unesete sve potrebne informacije, OuterVision će izračunati koliko struje vaš računar koristi.

Da biste izračunali koliko će vas to koštati na računu za struju, treba da znate cenu kilovat-časa (kWh) u Srbiji. Na primer, ako je cena 1 kWh 7 RSD (ovaj broj se menja i potrebno je proveriti aktuelnu cenu), a vaš računar troši 300 W na sat, potrošnja na dnevnom nivou bi iznosila 0.3 kWh x 24 sata = 7.2 kWh. Dakle, dnevni trošak bi bio 7.2 kWh x 7 RSD/kWh = 50.4 RSD.

Važno je napomenuti da ovo predstavlja samo okvirnu procenu, jer stvarna potrošnja može varirati u zavisnosti od toga kako i koliko često koristite računar.

Što se tiče isključivanja ili ostavljanja računara u stand-by modu, to će zavisiti od specifičnih okolnosti. Ukoliko koristite računar samo povremeno, isključivanje kada se ne koristi može da smanji potrošnju energije. Međutim, ako računar koristite često, a posebno ako redovno preuzimate velike datoteke, stand-by mod može biti praktičniji.

Uvek je dobro redovno proveravati potrošnju energije vašeg računara i preduzimati korake kako bi se ona smanjila - ne samo zbog uštede na računu za struju, već i zbog očuvanja okoline.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El.inž

    29. jul 2023 | 16:46

    Ha. Prosto ko pasulj. Potpuno tačno! Uzeo sam unimer i izmerio struju. Moj računar star 10god, i5, i pri nekoj igri ( opterećena grafička kartica) ne prelazi 80 W, naravno sa monitorom i WiFi modemom. Nisam merio potrošnju drugog, novog računara, ali i verujem da ne troši ništa više od starijeg, s obzirom da nema grafičku karticu, a procesor od 130 ili 150W ne radi ni sa 50% snage. Dakle stotinak vati, te nema potrebe nizakakvom štednjom. Mislim da su naduvane brojke od 300W za neke grafičke kartice! U svakom slučaju, ako se računar koristi, nema potrebe često ga isključivati i uključivati. Ako znamo da ga nećemo koristiti tri- četiri sata, onda ga treba isključiti zbog čuvanja elektrolitskih kondenzatora, i uduvavanja prašine u računar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA