Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina je zabranila upotrebu Intel i AMD čipova u državnim računarima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo industrije Kine je krajem decembra objavilo saopštenje sa tri odvojene liste CPU-ova, operativnih sistema i centralizovanih baza podataka koji se smatraju "sigurnim i pouzdanim"

  • 0
Foto: Amerika Kina čipovi Foto: Shutterstock.com

Kina je nedavno objavila smernice koje predviđaju postepeno uklanjanje mikroprocesora američkih proizvođača Intel i AMD iz vladinih računara i servera, kako navodi Financial Times. Osim toga, nova pravila nalažu zamenu operativnog sistema Windows, kompanije Microsoft, i stranih baza podataka softverom domaćih proizvođača.

Vlada je agencijama iznad nivoa opštine izdala uputstva da prilikom nabavke imaju kriterijume koji garantuju "sigurnost i pouzdanost" procesora i operativnih sistema.

Ministarstvo industrije Kine je krajem decembra objavilo saopštenje sa tri odvojene liste CPU-ova, operativnih sistema i centralizovanih baza podataka koji se smatraju "sigurnim i pouzdanim", prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države su, s druge strane, težile povećanju domaće proizvodnje poluprovodnika i smanjenju zavisnosti od Kine i Tajvana, kroz CHIPS akt koji je predstavila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ovaj zakon je dizajniran da ojača američku poluprovodničku industriju i sadrži finansijsku pomoć za domaću proizvodnju, uključujući subvencije za proizvodnju naprednih čipova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA