Vreme čitanja: oko 2 min.

"Privremeni" prozor za formatiranje diska iz 1994. godine i dalje živi u Windows 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite u istoriju Windowsa sa Dejvom Plamerom, programerom koji stoji iza prozora za formatiranje diskova, koji opstaje i u najnovijem operativnom sistemu

  • 0

Windows 11 je predstavio brojne novitete i modernizacije u korisničkom interfejsu, ali duboko u njegovom srcu krije se jedan deo koji nas vodi nazad u sredinu devedesetih godina prošlog veka. To je prozor za formatiranje diskova, element koji i danas izgleda i funkcioniše skoro identično kao kada je prvobitno dizajniran. Ova osobenost nije posledica previda; naprotiv, to je rezultat težnje ka kompatibilnosti i očuvanju funkcionalnosti.

Dejv Plamer, nekadašnji programer u Microsoftu, podelio je detalje o razvoju ovog prozora. Njegovo putovanje počelo je krajem 1994. godine, tokom prelaska sa Windows 95 na Windows NT. Razlike između ova dva sistema naterale su Plamera na kreiranje posebnog korisničkog interfejsa za formatiranje diskova, sa ciljem da podrži specifičnosti koje Windows NT nudi, poput podrške za više fajl sistema.

"Zapisao sam sve opcije i izbore koje korisnik može imati prilikom formatiranja diska," objašnjava Plamer. Odabir fajl sistema, oznake, veličine klastera, do opcija za kompresiju i šifrovanje - sve je to bilo potrebno smestiti u jedan prozor. Upotrebom Visual C++ 2.0 i Resource Editora, Plamer je kreirao prozor sa vertikalnim rasporedom opcija, što nije bilo najelegantnije rešenje, ali je bilo funkcionalno.

"To je bilo pre skoro tri decenije, a prozor koji danas koristimo je zapravo moje 'privremeno' rešenje", priseća se Plamer.

Fascinantno je da Windows NT verzija prozora za formatiranje ostaje u upotrebi sve do danas, s obzirom na to da su kasnije verzije Windowsa, počevši od Windows 2000 i Windows XP, počele da koriste NT kodnu osnovu. Pored toga, Plamer je bio odgovoran za uvođenje ograničenja od 32GB za FAT volumene, odluke koja je proizvoljna, ali i dalje prisutna u novijim verzijama Windowsa.

Plamerov rad na različitim elementima MS-DOS-a i Windows aplikacija, uključujući Task Manager, Space Cadet Pinball igru i prvu verziju sistema za aktivaciju proizvoda koji je isporučen sa Windows XP, ostavio je neizbrisiv trag u razvoju operativnih sistema.

Iako je Plamer napustio Microsoft 2003. godine, njegov doprinos i dalje živi u suštini Windowsa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA