Vreme čitanja: oko 2 min.

Microsoft će sledećeg meseca predstaviti svoju viziju "AI računara", uveren da će pobediti Apple

Vreme čitanja: oko 2 min.

Microsoft planira da u svoje predstojeće modele Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 integriše upravo Snapdragon X Elite procesore, umesto Intelovih Core Ultra čipova

  • 0
Microsoft računar Foto: Below the Sky / Shutterstock.com

Microsoft se sprema da otkrije svoju viziju "AI računara" sledećeg meseca na događaju u Sijetlu. Izvori bliski planovima kompanije otkrivaju da Microsoft s velikim samopouzdanjem ulazi u direktno nadmetanje s Apple-ovim MacBook Air-om koji pokreće M3 čip, očekujući da će nove Windows mašine na Arm platformi prevazići konkurenta kako u CPU performansama, tako i u AI zadacima.

Poverenje Microsofta u Snapdragon X Elite procesore od Qualcomma leži u očekivanju da će konačno dostići performanse koje su dugo tražili za Windows na Arm platformi. Ovi procesori, koji će biti implementirani u raznovrsne Windows laptopove ove godine, uključujući i najnovije Surface uređaje usmerene na potrošače, označavaju ključni momenat u Microsoftovim planovima.

ARM arhitektura, poznata i kao Advanced RISC Machine, je porodica arhitektura procesora koja se oslanja na set instrukcija sa smanjenim brojem instrukcija (RISC). Ova arhitektura je poznata po svojoj efikasnosti u pogledu potrošnje energije, što je čini idealnom za mobilne uređaje kao što su pametni telefoni, tableti, ali i za sve veći broj laptopova i servera.

Jedan od ključnih aspekata Microsoftove strategije je poboljšanje emulacije aplikacija za Windows na Arm, sa tvrdnjama da će novi AI računari imati bržu emulaciju aplikacija od Apple Rosetta 2. Ovaj napredak predstavlja značajan korak napred nakon decenije izazova sa emulacijom aplikacija na ovoj platformi.

Pored toga, Microsoft ističe važnost razvoja native Arm aplikacija, sa Google-ovim nedavno objavljenim ARM64 Chrome-om kao primerom pravca u kojem se industrija kreće. Ovo je ključno za ostvarivanje poboljšanih performansi na predstojećim Windows na Arm laptopima.

Za potrošače, Microsoft planira da u svoje predstojeće modele Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 integriše upravo Snapdragon X Elite procesore, umesto Intelovih Core Ultra čipova. Ovo predstavlja jasan signal da je fokus na Arm arhitekturi sada jači nego ikad.

Microsoft takođe razvija AI-podržane funkcije za Windows, uključujući AI Explorer aplikaciju koja korisnicima omogućava da pregledaju sve što su ikada videli ili radili na svom uređaju. Ova i slične inovacije deo su šireg Microsoftovog plana da integriše AI tehnologije u svakodnevno korišćenje Windowsa.

Predstavljanje Microsoftovih AI PC-eva zakazano je za 20. maj, dan pre početka njihove godišnje Build developerske konferencije, sa očekivanjima da će ovaj događaj označiti novu eru u razvoju Windowsa i personalnih računara uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA