≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od giganta do zaboravljenog heroja: Ovo je priča o usponu i padu Compaq-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Compaq danas živi više kao uspomena na pionirske dane računarstva

  • 1
Compaq računar Foto: Real_life_photo / Shutterstock.com

Kada su 1982. godine Rod Kanion, Džim Haris i Bil Murto osnovali Compaq sa početnim kapitalom od 3.000 dolara, cilj im je bio jasan: proizvesti prenosivi IBM-kompatibilni računar. Naziv "Compaq", kombinacija reči "kompatibilnost" i "kvalitet", odražavao je njihovu viziju izazivanja giganta industrije, IBM-a, i kreiranja moćnog, ali prenosivog računara.

Compaq Portable, lansiran 1983. godine, bio je revolucionaran proizvod koji je omogućio računarstvo "u pokretu". Sa 9-inčnim monohromatskim monitorom i tastaturom koja se mogla izvući, ovaj uređaj, iako je po današnjim standardima ogroman, obećavao je novu eru mobilnosti u svetu tehnologije.

Uređaj je pokretan Intelovim 4.77MHz 8088 procesorom i nudio je do 128k RAM memorije i opcije skladištenja koje su uključivale dva floppy drajva ili jedan floppy drajv i 10MB hard diska.

Ekspanzija i uticaj na industriju

Uspeh prvog modela, sa prodajom od preko 53.000 jedinica u prvoj godini, postavio je Compaq na čelo PC industrije. Kompanija je brzo napredovala, postavši 1986. najmlađi član Fortune 500 liste, a do 1987. godine prihodi su premašili milijardu dolara. Iako je jedan od osnivača, Bil Murto, napustio kompaniju, pod vođstvom Roda Kaniona, Compaq je nastavio da privlači top talente zahvaljujući opuštenoj korporativnoj kulturi.

Izazovi i promene

Međutim, 1991. godina donela je prekretnicu. Konkurencija kao što su Dell, AST Research i Gateway sa jeftinijim modelima računara, uz razlike u viziji između Kaniona i upravnog odbora, doveli su do ostavki osnivača i pada prodaje. Pod novim rukovodstvom Ekharda Fajferta Compaq se usmerio na tržište potrošača lansiranjem Compaq Presaria, jednog od prvih PC-jeva ispod 1.000 dolara, što je pokrenulo cenovni rat i ponovo katapultiralo Compaq u vrh proizvođača PC-jeva.

Loše akvizicije i pad

Ipak, serija loših akvizicija, poput kupovine Digital Equipment Corporation-a za 9,6 milijardi dolara, nije se pokazala uspešnom, dovodeći do sukoba korporativnih kultura, otkaza i gubitaka. Do 1999. godine, nakon oštrog pada vrednosti akcija, Compaq je bio primoran na promene u rukovodstvu i strategiji.

Spajanje sa Hewlett Packard-om 2002. godine, u vrednosti od 42,2 milijarde dolara, obeležilo je kraj samostalnog Compaq-a, iako je brend ostao prisutan kao "budžetska" linija HP-a do 2013. godine. Uprkos kratkom procvatu pod licencom u Argentini, Compaq danas živi više kao uspomena na pionirske dane računarstva.

Priča o Compaq-u je priča o inovaciji, uspehu, ali i izazovima u brzo promenljivom tehnološkom pejzažu. Njegovo nasleđe, kao simbol pionirskog duha u svetu prenosivih računara, ostaje upamćeno uprkos turbulentnim završnim godinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 90-te

    12. april 2024 | 09:55

    Secam se njihovog laptopa krajem 90-tih. Bio je lep i radio je odlicno, cak i igrice. Ali za mene je tad bio preskup, iako ovde pricaju da je "budzetska" marka :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA