Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će SD kartice sledeće godine konačno dostići 4TB

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako ova kartica neće podržavati snimanje sirovog 8K video materijala zbog ograničenja brzine, biće dovoljno velika za formate video zapisa koji zahtevaju veliki kapacitet memorije

  • 1
SD kartica Foto: Shutterstock.com

Western Digital planira da sledeće godine lansira prvu SD karticu kapaciteta 4TB, prateći standarde Udruženja za sigurne digitalne kartice (SDUC). Ovaj proizvod, koji će biti predstavljen pod poznatim brendom SanDisk, namenjen je zahtevnim zadacima u obradi medija i zabave, uključujući snimanje video materijala visoke rezolucije i sa visokim frekvencijama kadrova.

Kartica će koristiti interfejs Ultra High Speed-1 (UHS-1), sa maksimalnom teoretskom brzinom prenosa podataka do 104 MB/s. Takođe, podržaće minimalne brzine pisanja od 10 MB/s, dok se očekuje da će minimalne sekvencijalne brzine pisanja dostići 30 MB/s, prenosi AnandTech.

Iako ova kartica neće podržavati snimanje sirovog 8K video materijala zbog ograničenja brzine, biće dovoljno velika za formate video zapisa koji zahtevaju veliki kapacitet memorije. Western Digital će prvu demonstraciju kartice izvesti na godišnjem događaju Nacionalnog udruženja emitera u Las Vegasu.

Detalji o kartici, kao što su tip NAND memorije ili podrška za SanDisk-ov DDR200/DDR208 mod, koji bi omogućio veće brzine prenosa podataka do 170 MB/s, još uvek nisu objavljeni. Takođe, nije saopštena ni cena kartice, ali se očekuje da će, s obzirom na napredne mogućnosti i ciljanu publiku profesionalnih kreatora, cena biti premium.

Ova najava dolazi šest godina nakon što je Udruženje za SD standarde uvelo SDUC standard, koji je povećao maksimalni mogući kapacitet SD kartica sa 2TB na 128TB. Iako je tada bilo nagoveštaja o skoroj dostupnosti kartica velikog kapaciteta, realnost je da se na karticu od 4TB čekalo sve do 2025. godine, dok su danas dostupne kartice kapaciteta do 1TB.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA