Vreme čitanja: oko 2 min.

Windows 10 dominira tržištem dok korisnici napuštaju Windows 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Primećeno je da Windows 11 gubi značajan broj korisnika u sred svog životnog ciklusa

  • 0
Windows 10 operativni sistem Foto: RoSonic / Shutterstock.com

Prema poslednjem izveštaju kompanije Statcounter, u aprilu 2024. godine beleži se značajan pad udela Windows 11 operativnog sistema na tržištu, koji je nastavio trend opadanja započet prethodnih meseci. Nakon što je u februaru dostigao rekordnih 28,16%, udeo Windows 11 smanjio se na ispod 26%.

Statcounter navodi da je Windows 11 izgubio 0,97 procentnih poena, spustivši se sa 26,68% na 25,65%. U isto vreme, korisnici se očigledno vraćaju Windowsu 10, čije učešće na tržištu je prvi put od septembra 2023. premašilo 70%, beležeći rast od 0,96 procentnih poena.

Primećeno je da Windows 11 gubi značajan broj korisnika u sred svog životnog ciklusa. Za razliku od Windows 8 i 8.1, koje su mnogi smatrali neuspešnim verzijama, Windows 11 beleži pad u vreme kada nema novog naslednika na vidiku. Iako Statcounter ne pruža potpuno tačne procene, pad od skoro tri procentna poena za sistem koji pokreće preko milijardu uređaja ne može se lako zanemariti.

Mnogi smatraju da Windows 11 i dalje ne nudi dovoljno prednosti koje bi opravdale prelazak na noviji sistem, pogotovo nakon što je Microsoft ukinuo neke od ključnih funkcija, kao što je podrška za Android u Windows okruženju. Dodatni problem predstavlja sve veći broj reklama, koje su često vrlo nametljive, što čini Windows 11 manje privlačnim.

Krajem meseca očekuje se da će Microsoft predstaviti nove AI funkcionalnosti za Windows 11, što bi moglo predstavljati prvi pravi razlog za prelazak sa Windows 10. Međutim, postoji bojazan da neće sve novine biti dostupne na postojećoj opremi, zbog čega korisnici koji ne planiraju nadogradnju svojih računara nemaju jak motiv da ostaju na Windows 11.

Iako je podrška za Windows 7 zvanično prestala još u januaru 2023, Statcounter izveštava da oko 3% računara i dalje koristi ovu verziju operativnog sistema. Iako je podrška za većinu aplikacija i pregledača prekinuta, neki razvojni timovi i dalje izdaju ažuriranja za Windows 7.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA