Vreme čitanja: oko 2 min.

Microsoft predstavio Copilot+, novi brend za AI računare: "Stiže era gde računari mogu da predvide naše želje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Satja Nadela, CEO Microsofta, istakao je na brifingu sa novinarima da ulazimo u novu eru gde računari ne samo da nas razumeju, već mogu da predvide naše želje i namere

  • 0
Microsoft Copilot+ računari Foto: Microsoft

Microsoft je predstavio novu seriju računara pod nazivom Copilot+, koji uključuju unapređenu verziju Windows 11, funkciju "Recall" i podršku za najnoviju generaciju Qualcomm procesora.

Ovo je značajan korak za Microsoft, jer se kompanija nada da će iskoristiti entuzijazam oko veštačke inteligencije kako bi pokrenula novu fazu kupovine računara. Kompanija predviđa da će više od 50 miliona AI računara biti isporučeno u narednih 12 meseci.

Nova funkcija "Recall" omogućava korisnicima da pronađu bilo koju informaciju koju su pregledali na svom računaru u prošlosti.

Microsoft je predstavio dva nova uređaja iz serije Copilot+ — Surface Laptop i Surface Pro konvertibilni tablet. Pored toga, HP, Dell, Samsung, Acer, Asus i Lenovo su prikazali svoje Copilot+ modele računara sa Qualcomm procesorima. Ovi uređaji, kao i nova funkcija Recall i Copilot+ brend, predstavljeni su na događaju u Redmondu, dan pre početka Build konferencije za developere u Sijetlu.

Satja Nadela, CEO Microsofta, istakao je na brifingu sa novinarima da ulazimo u novu eru gde računari ne samo da nas razumeju, već mogu da predvide naše želje i namere.

Dok je veći deo događaja bio fokusiran na nove Qualcomm čipove, Microsoft je naglasio da i dalje sarađuje sa dugogodišnjim partnerima kao što su Intel i AMD, što su potvrdili i direktori ovih kompanija.

Qualcomm čipovi omogućavaju Microsoftu da se takmiči sa Apple-ovom Mac linijom, pružajući bolje performanse i duže trajanje baterije. Microsoft je naveo da Windows računari sa Qualcomm čipovima mogu da rade 58% brže od Mac računara sa M3 čipom u određenim testovima.

Kako bi se rešila pitanja privatnosti, Microsoft je izjavio da će korisnici moći da isključe bilo koje vebsajtove ili druge podatke iz funkcije Recall, a sve informacije će biti skladištene lokalno, bez korišćenja za treniranje AI modela. Funkcija Recall se oslanja na kombinaciju multimodalnih malih jezičkih modela koji rade na uređaju.

Microsoftov potez dolazi nakon što su Google i OpenAI nedavno predstavili svoje najnovije mogućnosti, dok Apple planira da predstavi svoju generativnu AI strategiju na WWDC događaju koji počinje 10. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA