≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kontroverzna AI funkcija koju je Microsoft nedavno predstavio već pod lupom regulatora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoft je u blog postu naglasio važnost privatnosti, navodeći da ni AI koji radi na uređaju ne može pristupiti privatnom sadržaju korisnika

  • 0
MIcrosoft Recall Foto: Microsoft

Microsoft je nedavno novu funkciju nazvanu Recall na godišnjoj Build konferenciji za developere, ali je odmah naišla na kritike i zabrinutost zbog privatnosti korisnika.

Recall koristi veštačku inteligenciju za kreiranje "fotografske memorije" aktivnosti korisnika na računaru, beležeći snimke ekrana svega što korisnik radi, bilo da pretražuje recepte, gleda video zapise ili koristi aplikacije.

Izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela, izjavio je da ova funkcija omogućava "rekreiranje prošlih trenutaka", pružajući korisnicima mogućnost pretrage njihovih aktivnosti. Međutim, reakcije su bile burne, a među kritičarima se našao i izvršni direktor Tesle i vlasnik X, Ilon Mask.

Pored zabrinutosti korisnika, i britanski regulator za zaštitu podataka, Information Commissioner's Office (ICO), izrazio je interesovanje za funkciju Recall. Portparol ICO-a izjavio je da kompanije moraju rigorozno da procene i ublaže rizike po prava i slobode ljudi pre lansiranja novih proizvoda, naročito onih koji mogu biti invazivni.

Microsoft je naglasio da se snimci ekrana kreirani funkcijom Recall čuvaju lokalno na računarima korisnika, enkriptovani su i dostupni samo osobi koja je prijavljena na računaru. Korisnici mogu da filtriraju aplikacije i sajtove koji ne žele da budu skenirani, pauziraju prikupljanje snimaka ekrana, ili obrišu sve ili deo snimaka sa svog uređaja.

Microsoft je u blog postu naglasio važnost privatnosti, navodeći da ni AI koji radi na uređaju ne može pristupiti privatnom sadržaju korisnika. IT administratori mogu koristiti Microsoft Intune za onemogućavanje funkcije Recall da čuva snimke ekrana, a nove politike će omogućiti centralno filtriranje specifičnih aplikacija i sajtova.

Ova kontroverza ukazuje na sve veći pritisak na tehnološke kompanije da balansiraju inovacije sa zaštitom privatnosti korisnika, dok regulatori postaju sve pažljiviji prema novim tehnologijama koje mogu zadirati u lične podatke.

(Telegraf.rs)

Video: Lenovo predstavio laptop sa providnim ekranom!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA