Vreme čitanja: oko 2 min.

DDR6 RAM bi mogao da donese dvostruko veće brzine od najbržih DDR5 modula

Vreme čitanja: oko 2 min.

DDR6 RAM moduli će doneti značajne unutrašnje promene koje će omogućiti neviđene brzine

  • 0
RAM memorija Foto: Shutterstock.com

Nakon što je DDR5 standard uveden 2020. godine, memorijska tehnologija nastavlja da napreduje. Dok DDR4 memorija još uvek može da se koristi sa novijim procesorima i matičnim pločama, organizacija JEDEC već radi na sledećoj verziji memorijske tehnologije, koja bi mogla doneti značajna unapređenja, ako su nedavne glasine tačne.

DDR6 RAM moduli će doneti značajne unutrašnje promene koje će omogućiti neviđene brzine. Prema nedavno procureloj prezentaciji proizvođača RAM kontrolera Synopsys, DDR6 će debitovati sa modulima koji postižu brzinu od 8,8 Gbps i eventualno dostići teoretski limit od 21,000 MT/s.

Najbrži DDR5 desktop moduli trenutno dostupni nude brzinu prenosa podataka od 8,400 MT/s (DDR5-8400), sa još bržim modulima koji se očekuju u budućnosti. Prema prezentaciji koju je na Twitteru podelio korisnik "Darkmont", JEDEC već radi na DDR6 standardu, ali još uvek nije odlučeno da li će koristiti PAM ili NRZ signalizaciju.

DDR6 čipovi će funkcionisati drugačije od prethodnih generacija, koristeći dualne 12-bitne kanale za prenos podataka umesto tradicionalnih 16-bitnih kanala po modulu. Iako će kanali za prenos podataka biti kraći, DDR6 moduli će biti brži, sa jednim DDR6-17600 modulom koji potencijalno može postići efektivnu propusnost od 47 gigabajta po sekundi.

Prvi finalizovani DDR6 JEDEC standard očekuje se u drugoj polovini 2025. godine, uključujući i LPDDR6 za prenosive sisteme. LPDDR5 standard je sada star pet godina, a nova generacija niskoenergetske memorije za prenosive računare očekuje se da bude sporija od RAM modula dizajniranih za desktop računare.

Dok proizvođači i proizvođači čipova teže poboljšanju performansi u svetu prepunom složenih digitalnih artefakata i AI radnih opterećenja gladnih podataka, tradicionalni PC hardverski paradigmi značajno evoluiraju. Iako GDDR6 i GDDR6X video memorijski čipovi postižu mnogo veće brzine prenosa podataka od DDR modula, DDR6 bi ipak mogao pružiti značajan sistemski performansni boost.

Iako se standard za DDR6 može finalizovati sledeće godine, graditelji računara i proizvođači verovatno će morati da čekaju još neko vreme pre nego što usvoje novu tehnologiju. Intel obično osvježava svoje CPU platforme mnogo ranije od AMD-a, ali buduće Arrow Lake i Panther Lake arhitekture verovatno će nastaviti koristiti DDR5.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA