NBA: Da li ste znali da ovaj logo ligi godišnje donosi 3 milijarde dolara prihoda?

Uz olimpijske krugove i Najkijevu oznaku, logo NBA lige je najprepoznatljiviji amblem na svetu i godišnje donese neverovatan finansijski prihod

  • 0

Kada je 1969. godineAlanu Sigelu zatraženo da napravi logo za Nacionalnu košarkašku ligu Amerike, ni on sam, a ni oni koji su ga angažovali, nisu verovali da će njegovo delo postati jedan od najprepoznatljivijih simbola na svetu i da će NBA ligi godišnje donositi prihod od čak tri milijarde dolara.

Kada je Sigel počeo da radi na ovom projektu, prvo što je uradio je bilo pregledanje arhive fotografija časopisa "Sport", a onda je naleteo na sliku Džerija Vesta, legendu Los Anđeles Lejkersa i jednog od 50 najboljih NBA košarkaša svih vremena. Kako je Sigel kasnije govorio, tu fotografiju je odabrao jer se na njoj vidi suština cele košarkaške igre.

Iako zvaničnici najjače lige na svetu, čak ni doskorašnji komesar Dejvid Štern, nikada nisu priznali istinu i potvrdili da se Vestova silueta nalazi na zvaničnom logou, to je učinjeno iz jednog prostog razloga. NBA logo bi trebalo da postane institucionalizovan, širom sveta prepoznatljiv, a ne individualizovan, što su na kraju i uspeli.

Ovaj amblem, uz olimpijske krugove i Najkijevu oznaku je najprepoznatljiviji logo na svetu, a samo od prodaje prava na korišćenje njega NBA liga za godinu dana  inkasira tri milijarde dolara godišnje.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA