70$ je malo za Sony - Playstation 5 igre su mogle biti skuplje

Treba li da budemo srećni što igre ne koštaju još više...

  • 1

Dolazak najnovije generacije konzola, prvenstveno PlayStation 5, neće obeležiti samo novi hardver, 60 sličica u sekundi u igrama, 4K rezolucija i fotorealistična grafika.

Sony je ranije doneo odluku da igre više ne naplaćuje po godinama ustaljenoj ceni od 60$, već da ih načini skupljim za 10 dolara.

Cena od 70$ dolara odnosiće se na AAA naslove koji će izlaziti na Playstation 5 konzoli, od kojih su Demon's S0uls Remake i Spider-Man: Miles Morales već dobili etiketu sa tom cenom. Kao opravdanje za povećanje od 15% dolazi to da cena nije menjana više od deceniju i po, a da su istovremeno troškovi produkcije igara, marketinga i drugih elemenata, značajno porasli. Međutim, stiče se osećaj da su igrači sa 10$ skupljim igrama još i dobro prošli, pošto je Sony planirao da cenu dodatno uveća sa 60 dolara.

Prema izjavama zaposlenih u ovoj japanskoj kompaniji koji su želeli da ostanu anonimni za portal Bloomberg, dugo se razmatralo da igre budu skuplje i od 70 dolara. Tačna cena koja je mogla biti odabrana nije otkrivena, ali se nikome ne bi dopalo da plaćaju igre 80 dolara pa i više.

Mišljenja o rastu cena igara su podeljena na internetu, oni koji će od toga imati benefita svakako podržavaju rast cene igara, a krajnji korisnici negoduju jer 70$ dodatno probija mesečni budžet. Još jedna potencijalno negativna stvar jeste što porast cene igara dolazi u doba pandemije korona virusa, kada su milioni ljudi u svetu ostali bez poslova, a kriza je značajno otežala trošenje novca na zabavu.

Ovaj porast prate i drugi izdavači. Activision će Call of Duty: Black Ops Cold War prodavati po ceni od 70$, a isto toliko će koštati i next-gen izdanje NBA 2K21, koje pored porasta cene ima i reklame unutar igre koje se ne mogu zaobići. Malo je čudno što se cene razlikuju od platforme do platforme, kao u slučaju Godfall gde cena za PC biti 60 dolara, a za PS5 70.

Šta vi mislite, da li je rast cene opravdan ili ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA