PlayStaton i Xbox postaju žrtve 5G mreže: Početak kraja megapopularnih konzola?

Iako su sada u vrhuncu popularnosti, dalji razvoj 5G mreže i mobilnog internet signala mogao bi da gejming konzole pošalje u istoriju

  • 0

Popularnost nove generacije gejming konzola je toliko velika da ponuda ne može da isprati potražnju (jedan od razlog je i problem sa globalnom nestašicom čipova), pa nema sumnje da će PlayStation 5, novi Xbox i Nintendo Switch ostvariti fantastične prodajne rezultate.

Ipak, neki analitičari smatraju da su baš to poslednje generacije konzola, budući da bi klasične konzole za koju godinu mogle da padnu u drugi plan zbog sve većeg broja klaud (cloud) servisa namenjenih videoigrama.

Direktor japanske komapnije Square Enix (poznate po igrama Final Fantasy i Dragon Quest) i veoma uticajna osobi u gejming industriji - Naoki Jošida, kao glavni razlog "početka kraja" konzola vidi 5G mobilnu mrežu nove generacije, koja omogućava veliku brzinu i malu latenciju, što su neophodni uslovi za kvalitetno igranje onlajn igara.

Jednom kada 5G postane globalni standard, doći će vreme kada ćemo sliku moći da prebacimo na sve uređaje, rekao je Jošida u intervjuu za Financial Times. Tada će svi ljubitelji videoigara tada moći da uživaju u igračkom iskustvu visokog kvaliteta na bilo kom uređaju i neće biti vezani za gejmerski hardver ili televizor.

Sony PlayStation 5 Foto: Sony

Da su striming servisi budućnost uvereni su i čelnici velikih tehnoloških kompanija. Ne samo što je Microsoft predstavio Xbox Cloud Gaming, svoj servis za igranje "u oblaku", već su svoje servise predstavile i kompanije kojima do sada video igre nisu bile u fokusu, prenosi Zimo. Tako je Google predstavio Stadiju, dok je Amazon u septembru prošle godine predstavio svoj klaud gaming servis Luna.

Foto: Xbox.com

U narednih nekoliko godina, sa daljim napretkom tehnologije i mrežne infrastrukture, umesto na posebnom hardveru, u najzahtevnijim igrama bismo mogli da uživamo na različitim uređajima - od pametnih telefona i tableta, pa do televizora. Za igranje će nam biti potreban samo uređaj sa ekranom, brzi internet i, naravno, pretplata na neki gejming servis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA