≫ 

Beogradski gejming studio osniva naučnu grupu za rad na veštačkoj inteligenciji

Veštačka inteligencija je sastavni deo video igara od njihovog nastanka i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača

  • 0
Veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Beogradski studio Two Desperados u martu je osnovao nezavisnu naučnu grupu koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji (AI), ali i ići ka napredovanju u polju nauke i u primeni veštačke inteligencije, saopštila je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

Grupu naučnika čine četiri člana: tri doktora matematike, uža stručna oblast Algebra, i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Grupu je okupio prof. dr Zoran Pucanović. Studio takođe i finansira rad ove grupe i njenih istraživača. Članovi AI tima iz ovog studija učestvovali su u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naučnici će raditi na ovom projektu 24 meseca.

Kako objašnjava Marko Jevremović, Lead Data Analyst iz Two Desperados studija današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

“Naći način da uradite “otprilike” račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima,” kaže Jevremović.

Veštačka inteligencija je sastavni deo video igara od njihovog nastanka i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ona bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja. Naučna zajednica bi u tom pravcu mogla da da svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju AI u tom procesu, navodi se u saopštenju.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA