≫ 

Xbox na meti kritika: Kada onlajn servis padne, ne očekujte da ćete bilo šta igrati

Korisnici Xbox-a kritikuju Microsoft zbog prekida rada na mreži, zbog čega mnogi ne mogu da igraju igrice, čak ni oflajn

  • 0
Xbox Printskrin: YouTube/Xbox

Xbox je imao problema sa svojim onlajn servisom tokom vikenda, a neki gejmeri još uvek ne mogu da igraju svoje igre. Xbox Support Twitter nalog osvrnuo se na ovaj problem u petak rekavši da su svesni da mnogi ne mogu da pokrenu igre na svojim konzolama, ali i preko Cloud gejminga i da timovi istražuju problem.

U subotu je tim za podršku rekao da su problemi sa serverom rešeni.

"Trebalo bi da svi korisnici sada mogu da pokrenu svoje igre i koriste Cloud gejming. Hvala vam na strpljenju i uživajte u gejmingu". Ipak, problemi su se ubrzo vratili.

Ovakvi ispadi servera su, naravno, iritantna stvarnost za kompanije sa toliko velikom infrastrukturom koju ima Microsoft ili Sony. Ovakvi problemi ne bi često ni bili preveliki problem, osim što Xbox korisnici nisu mogli da igraju igre koje su kupili i već preuzeli na svoje konzole - čak i kada su bili oflajn.

A to je zbog Microsoft-ove politike oko digitalnih prava (DRM). Naime, kako bi verifikovali da ste vi zaista vlasnik neke igre na svojoj konzoli Microsoft i Xbox zahtevaju od vas da konstantno budete onlajn.

U slučaju da niste, sistem ne može da verifikuje vašu licencu i vi ne možete da igrate igru koju ste platili.

Ovo je problem već duži niz godina, mnogi su tražili da se ta politika promeni, ali Microsoft od nje naizgled ne odustaje.

Poređenja radi, singleplayer igre koje kupite na PlayStation konzoli možete da igrate čak i bez aktivne internet konekcije. 

Upravo na to je ukazao i Twitter nalog "Does it Play?" — koji testira da li će igre raditi bez interneta.

"Kada bi PlayStation serveri sutra trajno pali, svaka singleplayer igra koju posedujete radiće oflajn. (Pod uslovom da konzola radi i da je nalog povezan). Postoji mali broj naslova koji neće".

Ovo je problem jedinstven za Xbox, druge gejming kompanije imaju različite mehanizme kojima rešavaju problem digitalnih prava, i koji korisnicima omogućavaju da igraju kupljene naslove i bez aktivne internet konekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA