≫ 

EA Sports će prestati da koristi FIFA ime za svoje fudbalske igre od sledeće godine

"FIFA 23" će označiti kraj jedne ere pre nego što se serija rebrendira u "EA Sports FC"

  • 1

Foto: EA Sports/FIFA 21

Gejming kompanija Electronic Arts nakon skoro 30 godina više neće koristiti FIFA ime za svoje igre. "FIFA 23" biće poslednja EA Sports igra sa tim brendom kada bude izašla kasnije ove godine. 

Počevši od 2023. godine, popularna fudbalska igra koristiće ime "EA Sports FC". Više informacija o prvom naslovu u obnovljenoj seriji biće otkriveno u julu 2023. godine.

Osim rebrendiranja, igre "EA Sports FC" se možda neće mnogo razlikovati od onoga na šta su korisnici navikli. EA još uvek poseduje licence za više od 300 fudbalskih partnera i ima ekskluzivne ugovore sa Premijer ligom, MLS, La Ligom, Bundesligom i Serijom A.

Možete očekivati da će naslov sledeće godine i dalje imati više od 19.000 igrača, 700+ timova, više od 100 stadiona i 30 liga. I dalje će biti prisutne funkcije kao što su Career Mode, Ultimate Team i VOLTA Football. Nejasno je, međutim, šta će ovaj potez značiti za uključivanje Svetskog prvenstva u buduće iteracije igre.

Kraj partnerstva nije previše iznenađujući. FIFA je prošle jeseni izrazila zabrinutost zbog toga što jedan entitet (odnosno EA) drži takav monopol kada je reč o fudbalskim igrama. FIFA je tada razgovarala sa developerima i drugim strana o tome kako da "prošire" obim svojih ponuda za video igre i eSports.

EA je, s druge strane, rekla ubrzo nakon lansiranja "FIFA 22" da "preispituje ugovor o pravima imena sa FIFA-om" pre mogućeg rebrendiranja. Otprilike u isto vreme kompanija je podnela zahtev za žig za "EA Sports FC".

Tu su, naravno, u igri i finansijski razlozi. New York Times je u oktobru izvestio da FIFA zarađuje oko 150 miliona dolara godišnje kroz ugovor o licenciranju sa EA. U pregovorima sa gejming izdavačem, FIFA je navodno tražila isplatu od preko milijardu dolara za svaki četvorogodišnji ciklus Svetskog prvenstva. 

Dve strane su takođe navodno bile u sukobu oko obima partnerstva, uključujući aspekte kao što je ekskluzivnost.

FIFA je takođe sugerisala da će objaviti igre kreirane u saradnji sa drugim developerima u trećem kvartalu ove godine, a prva će biti povezana sa Svetskim prvenstvom u Kataru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    11. maj 2022 | 14:08

    mogu oni da se trude koliko hoce ali ce to uvek ostati FIFA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA