≫ 

Proizvođač Fortnite-a će platiti rekordnih 520 miliona dolara zbog navodnog narušavanja privatnosti dece

Epic je navodno prikupljao lične podatke dece bez prethodnog pristanka njihovih roditelja ili staratelja

  • 0
Fortnite Foto: Epic Games

Epic Games, proizvođač popularne onlajn video igre Fortnite, pristao je da plati rekordnu nagodbu za rešavanje sudskog spora u kojem je optužen da je narušio privatnost dece, izložio decu i tinejdžere potencijalnom uznemiravanju i prevario igrače svih uzrasta da vrše neželjene kupovine u igrici, piše NBC News.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) saopštila je u ponedeljak da će Epic Games sa sedištem u Severnoj Karolini platiti ukupno 520 miliona dolara za rešavanje navoda da je kompanija prikupljala lične podatke dece bez prethodnog pristanka njihovih roditelja ili staratelja.

Epic je takođe optužen za izlaganje dece i tinejdžera maltretiranju, pretnjama, uznemiravanju i opasnim i psihološki traumatizirajućim stvarima kao što je samoubistvo kroz podrazumevano uljučeni Fortnite glasovni i tekstualni čet.

Pored toga, gejming kompanija je optužena da je prekršila američki zakon o zaštiti digitalne privatnosti dece i koristila takozvane "mračne obrasce" kojima je prevarila korisnike svih uzrasta da izvrše nenamerne kupovine u video igri.

Kao deo nagodbe, Epic nije ni potvrdio ni demantovao optužbe, iako je pristao da revidira svoju politiku privatnosti i funkcije glasovnog i tekstualnog četa, kao i da rekonfiguriše način na koji naplaćuje sadržaj igračima.

U saopštenju koje je juče objavio, Epic je najavio niz koraka koje je preduzeo i koje će preduzeti u budućnosti kako bi rešio primedbe FTC-a.

"Delimo osnovne principe pravičnosti, transparentnosti i privatnosti koje sprovodi FTC, a prakse koje se pominju u žalbama FTC-a nisu način na koji Fortnite funkcioniše. Nastavićemo da budemo iskreni o tome šta igrači mogu da očekuju prilikom kupovine, osiguraćemo da otkazivanje i povraćaj novca budu jednostavni i da izgradimo zaštitne mere koje pomažu da naš ekosistem bude siguran i zabavan za publiku svih uzrasta", saopštila je kompanija.

Kompanija je objasnila da je u septembru implementirala podrazumevana podešavanja privatnosti za igrače mlađe od 18 godina. Za ćaskanje je podrazumevano podešeno "Niko", detalji profila su podrazumevano sakriveni, a personalizovane preporuke su podrazumevano isključene.

Video: Klinac od 8 godina postao najmlađi profi igrač Fortnajta na svetu: Ali mu ne daju da zarađuje novac!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA