Vreme čitanja: oko 1 min.

Nintendo menja ime čuvenog lika iz Mario serijala: Bilo je veoma uvredljivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nintendo nije saopštio razlog zašto menja ime, ali kako su mnogi primetili, ono može biti shvaćeno kao rasistička uvreda

  • 0
Film Review - The Super Mario Bros. Movie Foto: Tanjug/AP

Japanski gejming gigant Nintendo objavio je da promenio japansko ime lika Spajka koji se pojavljuje u filmu The Super Mario Bros. Movie, uoči objavljivanja filma u Japanu.

Spajk se prvi put pojavio kao neprijatelj Maria u igri Wrecking Crew iz 1980-godina, iako ga zapadni fanovi znaju kao Spajka već nekoliko decenija, njegovo ime u Japanu je bilo nešto drugačije - Blackie.

Nintendo nije saopštio razlog zašto menja ime, ali kako su mnogi primetili, ono može biti shvaćeno kao rasistička uvreda. 

Kompanija je na svom zvaničnom Twitter nalogu podelila vest da će ovaj lik sada u svim regionima biti Spajk, onako kako ga zna zapadna publika.

Prema definiciji Merriam-Webster rečnika, ovaj izraz je "obično uvredljiv" i označava "osobu koja pripada tamno pigmentiranoj rasi". Drugim rečima, ova reč se koristi kao uvreda protiv Afroamerikanaca.

Film Super Mario Bros. beleži odličan uspeh, tako da je logično da Nintendo želi da promeni ime lika koje je prilično uvredljivo. Blackie je veoma, veoma nezgodno ime.

Ne verujemo da će ova odluka bilo kome smetati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA