Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija odobrila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranija blokada Velike Britanije znači da se akvizicija i dalje suočava sa ogromnim preprekama

  • 0

Akvizicija vredna 69 milijardi dolara u kojoj bi Microsoft preuzeo gejming giganta Activision Blizzard dobila je odobrenje Evropske unije, samo nekoliko nedelja nakon što je Velika Britanija donela odluku da blokira najveću akviziciju u istoriji gejming industrije.

Evropska komisija je saopštila da je njihova analiza pokazala da akvizicija neće smanjiti konkurenciju, jer je Microsoft obećao da će dozvoliti rivalima da imaju blokbastere kao što je Call of Duty na svojim platformama tokom narednih 10 godina.

Šefica EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager u ponedeljak je opisala akviziciju kao "pro-konkurentsku" i dodala da će "pokrenuti" tržište cloud gejminga, koje predstavlja samo 1 do 3 odsto celokupnog gejming tržišta, piše Bloomberg.

Odluka Evropske unije je praktično potpuno suprotna odluci britanske Uprave za konkurenciju i tržišta (CMA), koja je prošlog meseca odlučila da blokira akviziciju rekavši da da bi dogovor doveo do smanjenja inovacija i manjeg izbora za igrače u sve popularnije cloud gejming sektoru.

Vestager je rekla da se razlika u zaključcima između regulatora EU i Velike Britanije najviše bazira na tome koliko će se brzo razvijati tržište igara u oblaku u budućnosti.

"Slažemo se da je cloud gejming obećavajuće tržište. Ali se ne slažemo oko brzine kojom će se razvijati", rekla je Vestager, dodajući da EU smatra da će za njegov razvoj biti potrebno više nego što Velika Britanija to smatra.

Iako su ovo i više nego dobre vesti za Microsoft, akvizicija se još uvek suočava sa ozbiljnim preprekama.

Da bi akvizicija prošla, ona mora da bude odobrena od strane regulatornih tela u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. CMA je prva od tri regulatorne agencije koja je donela odluku, a sada joj se pridružila i Evropska unija.

Ostaje da vidimo šta će odlučiti Sjedinjene Američke Države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA