≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija prvi put na najvećem svetskom gejming sajmu: Čak devet kompanija predstaviće našu zemlju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učestvovanje Srbije na Gamescom-u nije samo prilika za predstavljanje domaćih talenata i originalnih igara koje se proizvode u zemlji, već i prilika za otvaranje novih mogućnosti za domaće kompanije na globalnom nivou

  • 0
Gamescom Foto: Pe3k / Shutterstock.com

Pod sloganom "Nova Granica Evropskog Razvoja Igra" (THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV), Srbija će po prvi put imati nacionalni štand na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije. Devet srpskih kompanija, pod vođstvom Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA), predstavljaće svoje radove od 23. do 27. avgusta u Kelnu, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, saopštila je SGA.

Gamescom je godišnji događaj koji privlači stotine hiljada posetilaca iz preko 100 zemalja. Prošlogodišnji sajam je, na primer, privukao 265.000 posetilaca, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i generisao 230 miliona pregleda online sadržaja. Osim toga, Gamescom je priznat kao jedan od tri ključna globalna događaja u gejming industriji, sektoru koji je pre nekoliko godina premašio ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno.

Učestvovanje Srbije na Gamescom-u nije samo prilika za predstavljanje domaćih talenata i originalnih igara koje se proizvode u zemlji, već i prilika za otvaranje novih mogućnosti za domaće kompanije na globalnom nivou. Srpske kompanije koje će se predstaviti na štandu SGA uključuju Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i indie studije Shosha Games i Phobos.

Ove firme ne samo da proizvode video igre, već se bave i e-sportom, proizvodnjom trejlera, animacija, karaktera i grafičkih elemenata za domaće i strane klijente. Takođe, one pružaju konsultantske usluge u oblastima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga. Njihov nastup na Gamescom-u ne bi bio moguć bez podrške Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema godišnjem izveštaju SGA, u 2022. godini, 15 najvećih domaćih gejming kompanija ostvarilo je prihod od čak 150 miliona evra. S obzirom na to, nastup na Gamescom-u predstavlja važan korak za srpsku gejming industriju koja je već regionalni lider i ima potencijal da se sve više približava vrhu na evropskom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA