≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saga se privodi kraju: Microsoftu sada otvorena vrata za preuzimanje Activisiona

Vreme čitanja: oko 2 min.

U presudi koja je juče objavljena, sudija Korli istakla je da je Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda opisana kao najveća u istoriji tehnologije i da zaslužuje temeljno ispitivanje

  • 0
Microsoft Activision Blizzard Foto: CryptoFX / Shutterstock.com

Sudija iz Kalifornije, Džeklin Skot Korli, odbila je zahtev američke Federalne trgovinske komisije (FTC) za privremenu zabranu akvizicije, omogućavajući Microsoftu da završi proces kupovine kompanije Activision Blizzard. Iako Microsoft i dalje vodi antimonopolski spor s FTC-om, sudija Korli je, nakon pet dana iscrpnog svedočenja, donela odluku u korist tehnološkog giganta.

U presudi koja je juče objavljena, sudija Korli istakla je da je Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda opisana kao najveća u istoriji tehnologije i da zaslužuje temeljno ispitivanje. Pohvalila je Microsoftovo obavezivanje da će igru Call of Duty zadržati na PlayStationu narednih 10 godina, na ravnopravnoj osnovi sa Xboxom, i dogovor s Nintendom da se igra Call of Duty prenese na Switch platformu.

Uprkos izazovima FTC-a, sudija Korli u svojoj odluci uzima u obzir Microsoftove ugovore o cloud servisima. Sudija se u teoriji slaže sa Microsoftom da je Nintendo Switch deo tržišta konzola, ali takođe prihvata da FTC može razumno tvrditi suprotno.

Nakon donošenja odluke, predsednik Microsofta, Bred Smit, izrazio je zahvalnost sudu u San Francisku na brzoj i temeljnoj odluci. Fil Spenser, direktor Xboxa, takođe je izrazio zahvalnost sudu na brzoj odluci u korist Microsofta.

Izvršni direktor Activision Blizzarda, Bobi Kotik, pozdravio je odluku, navodeći da će spajanje kompanija biti od koristi za potrošače i zaposlene.

S druge strane, FTC-ov predstavnik za medije, Daglas Farar, izrazio je razočaranje ovim ishodom. Ipak, Farar je naglasio da FTC još uvek planira sledeće korake u očuvanju konkurencije u oblasti cloud gejminga, usluga pretplate i konzola.

Presuda sada omogućava Microsoftu da zatvori dogovor sa Activision Blizzardom pre roka 18. jula, ali samo ako je kompanija voljna da zaključi posao u Ujedinjenom Kraljevstvu ili ako je nadležna Komisija za tržišnu konkurenciju (CMA) spremna da pregovara, pošto je ovo jedino regulatorno telo koje je protiv akvizicije.

Evropski regulatori su ovaj dogovor odobrili u maju, tako da bi Microsoft sada tehnički mogao završiti akviziciju bez saglasnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Ako odluka suda ostane na snazi, ovo bi bio drugi veliki gubitak za predsednicu FTC-a, Linu Kan, od kada je postala šefica ove regulatorne agencije 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA