Vreme čitanja: oko 5 min.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty recenzija: Night City se budi sa nezaboravnom ekspanzijom

Vreme čitanja: oko 5 min.

U srcu ekspanzije Phantom Liberty je Dogtown, nekadašnje obećano tlo Night City-ja, sada opustošeno i zaboravljeno posle korporativnih ratova

  • 0
Cyberpunk 2077 Phantom Liberty Foto: Cyberpunk 2077/CD Projekt Red

Svako ko je pratio industriju video igara poslednjih godina bio je svedok meteorskog uspona i pada jedne od najiščekivanijih igara u istoriji - Cyberpunk 2077. Ova igra, koja je najavljivana kao revolucija u svetu gejminga, suočila se sa ogromnim problemima nakon svog lansiranja. Tehnički propusti, problemi sa gejmplejom i grafikom, ali i mnoge druge poteškoće, naveli su mnoge da se zapitaju da li će ova igra ikada postići svoj puni potencijal.

Nakon turbulentnog perioda, razvojni tim iza igre nije odustao. Rezultat je niz ažuriranja koje smo dobijali tokom godina, ali i najnovije 2.0 ažuriranje, koje je donelo radikalne promene. Ovo ažuriranje nije bilo samo puka kolekcija pečeva - to je bila potpuna revizija mnogih aspekata igre, od gejmpleja, preko grafike, pa sve do RPG elemenata. Policija je sada zapravo nešto na šta treba obratiti pažnju, odeća i sajber dodaci sada funkcionišu drugačije, a i performanse su najbolje do sada.

Novi, poboljšani borbeni sistem, optimizacija za sve platforme, poboljšani AI i mnoge druge promene transformisale su Cyberpunk 2077 iz problematičnog naslova u igru koja je počela da liči na ono što je prvobitno obećavano. Sa 2.0 ažuriranjem dobili smo i dugoočekivanu ekspanziju - Phantom Liberty. Očekivanja gejmera su ponovo bila neizmerno velika, a CD Projekt Red nije smeo da dopusti sebi još jedan propust. Srećom, Phantom Liberty je neverovatno iskustvo koje unapređuje svaki aspekt osnovne igre.

Phantom Liberty: Početak nove ere

U srcu ekspanzije Phantom Liberty je Dogtown, nekadašnje obećano tlo Night City-ja, sada opustošeno i zaboravljeno posle korporativnih ratova. Ovaj kvart, koji je trebalo da bude dom bogatašima, postao je sklonište kriminalcima, buntovnicima i onima na marginama društva. Ova oblast je potpuno drugačija od bilo čega što smo mogli do sada da vidimo u Night City-ju. Sve je porušeno, ulice jedva da postoje i svuda možemo videti vojnike i robote kako patroliraju. Od prvog trenutka kada se ušunjamo u Dogtown, postaje jasno da je u pitanju jedno veoma opasno mesto, gde samo najsposobniji opstaju.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty Printskrin: Cyberpunk 2077 Phantom Liberty PS5

Kurt Hensen, bivši korporativni vojnik s mračnom prošlošću, preuzeo je kontrolu nad Dogtownom. Pod njegovom strogom rukom i vođstvom njegove vojske Barghest, Hensen je stvorio red u haosu, ali po visokoj ceni. Hensen vlada iz svoje tvrđave u srcu Dogtown-a koja je nekada trebalo da bude najluksuzniji hotel u Night City-ju, a sada je kazino i mesto gde Hensen pravi raskošne žurke za svoje "prijatelje".

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty Printskrin: Cyberpunk 2077 Phantom Liberty PS5

Dogtown je postao mesto gde se sukobljavaju interesi. U ovoj igri moći, uloge su visoke, a svaka odluka može biti fatalna. Hensenov neumoljivi stil upravljanja stvara tenzije, ali i pruža priliku onima koji se usuđuju da ga izazovu.

Atmosfera, emotivna priča i intrigantni likovi

Phantom Liberty vodi igrače u dublje slojeve Cyberpunk sveta. Ova ekspanzija ne samo da produbljuje priču, već igračima pruža složenu emotivnu odiseju kroz mračne ulice Dogtowna. Svaki susret, svaka misija i svaka odluka vode igrače kroz vrtlog osećanja.

Glavni likovi dodaju složenost i dubinu ovoj priči. Rosalind Majers, predsednica NUSA, Solomon Rid, tajni agent, i Songbird, talentovani netrunner, su srce ove priče. Njihovi putovi se prepliću na neočekivane načine, stvarajući priču koja je puna iznenađenja.

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty Printskrin: Cyberpunk 2077 Phantom Liberty PS5

Idris Elba, tumačeći ulogu Solomona Rida, dodaje dodatnu težinu priči. Njegova borba za istinu, pravdu i iskupljenje čini osnovu Phantom Liberty ekspanzije. Kroz njegove oči, igrači doživljavaju špijunski triler koji ih vodi od visokih nebeskih oblakodera do mračnih ulica Dogtowna.

Kroz sve vas prati, naravno, i Johnny Silverhand koga glumi Kijanu Rivs. Johnny je otvoreniji i emotivniji nego ikada, praveći paralele sa svojim prethodnim životom kada je bio vojnik u korporativnim ratovima.

Ne želimo da otkrijemo previše, ali možemo da kažemo da je priča vođena emocijama. Glavni motivi su čast, dužnost, ljubav i izdaja. Phantom Liberty igračima pruža emocionalno iskustvo koje će ih držati na ivici stolice od početka do kraja i iskustvo koje definitivno neće skoro zaboraviti. Pored toga, sa Phantom Liberty dobijamo i neke alternativne krajeve u zavisnosti od toga za koji put se odlučimo tokom priče.

Detalji o gejmpleju

Ekspanzija donosi mnoge inovacije u gejmpleju. Novi setovi misija koje kombinuju špijunažu, borbu i strategiju pružaju sveže izazove. Nova oružja, oprema i veštine omogućavaju igračima da prilagode svoj pristup svakoj situaciji.

Phantom Liberty takođe uvodi nove mehanike borbe. Pucanje iz vozila, novi neprijatelji i poboljšane borbe čine da se svaka borba oseća kao jedinstven izazov.

Pored toga, dobijamo i neke nove sporedne misije i "gigove" koji su ovog puta mnogo detaljnije napravljeni i osmišljeni. Svaki gig ima neku priču i interesantne likove koji će vas voditi kroz Dogtown. Sa ekspanzijom smo dobili i nove dinamičke misije koje se pojavljuju svuda po mapi, kao što su krađa vozila ili "hvatanje" paketa koji se periodično sruše negde u Dogtown-u i koji često imaju veoma vredne nagrade, ako uspete da pobedite Barghest do njih.

Kao što smo spomenuli na početku teksta, skill tree je potpuno promenjen i sada ima mnogo više RPG elementa što znači da ćete moći da napravite lika koji je u potpunosti prilagođen vašem stilu igranja. Phantom Liberty donosi i potpuno novi aspekt - Relic skill tree, koji će vam dati potpuno nove mogućnosti. 

Svakako jedna od zanimljivijih stvari koja je stigla sa 2.0 ažuriranjem i Phantom Liberty ekspanzijom je činjenica da sada možete da pucate iz vozila, ili još bolje da nađete vozilo koje ima ugrađeno oružje. Ovo je savršeno sredstvo za pravljenje apsolutnog haosa na ulicama Night City-ja.

Cyberpunk 2077 je imao svojih izazova od početka, ali sa Phantom Liberty ekspanzijom, igra je postigla svoj pravi potencijal. Ova ekspanzija ne samo da nadograđuje osnovnu igru, već pruža potpuno novo i nezaboravno iskustvo koje gejmeri neće zaboraviti u skorije vreme.

Konačna ocena: 10/10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA