Vreme čitanja: oko 2 min.

Talas otkaza potresa gejming industriju: Preko 6.000 radnih mesta izgubljeno od početka godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analitičari upozoravaju da se gejming industrija suočava se sa novom, manje pozitivnom tržišnom stvarnošću

  • 0
Gamescom gejming festival, Srbija štand Foto: SGA/Promo/Nenad Jovanovski

Gejming industrija prolazi kroz seriju potresa otkako je početak 2023. godine doneo masovne otkaze u više od 100 studija, pokazuju podaci sa sajta VideoGameLayoffs.com. Ukupno je više od 6.000 radnih mesta ugašeno, uključujući i skorašnje otpuštanje 800 radnika iz kompanije Epic Games.

Ova situacija nameće pitanje: da li je gejming industrija ušla u novu, manje optimističnu fazu?

Farhan Nur, koji upravlja sajtom VideoGameLayoffs.com, ističe da su tokom godine, pored Epic Games, i druge velike kompanije kao što su Niantic, Electronic Arts i Unity, smanjile broj zaposlenih za stotine. Ovo je dovelo do dubokih promena u dinamici zapošljavanja, posebno među veteranima u industriji.

Andrea Saravia Pérez, narativni dizajner koja je ostala bez posla u firmi Firaxis, koja se bavi razvojem strategijskih igara, kaže da je "2023. godina jednostavno previše nestabilna." Nakon što je ostala bez posla, Pérez je aplicirala za stotine poslova i primila je samo nekoliko odgovora. I drugi u industriji nalaze se u sličnoj situaciji, takmičeći se često čak i sa svojim dugogodišnjim kolegama i prijateljima za iste pozicije.

Veterani sa više veza su u boljoj poziciji za pronalaženje novog posla, ali postoji osnovni problem u industrijskoj sklonosti ka tajnovitosti. Mnogi, poput Pérez, ne mogu da prikažu svoje najnovije radove potencijalnim poslodavcima zbog obaveze čuvanja poslovne tajne (NDA).

Situacija je posebno teška za žene. Dajana Lora, veteranka industrije, napominje da otkazi nisu uticali samo na razvojne pozicije, već i na sektore kao što su različitost i inkluzija, kao i ljudski resursi.

OMDIA, istraživačka firma specijalizovana za gejming industriju, projektuje da će prihodi od video igara dostići 167 milijardi dolara ove godine i 174 milijardi dolara do 2024.

Farhan Nur sugeriše da, iako je situacija ozbiljna, može se raditi o cikličnom padu koji će se vremenom popraviti. Međutim, pošto se već sada oseća sve veći pritisak na razvojne timove, koji često obavljaju posao dve ili tri osobe, nije teško pretpostaviti da će nova zapošljavanja biti neophodna u skorijoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA