≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Call of Duty Modern Warfare 3 recenzija: Površna kampanja, naizgled sastavljena u žurbi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako su grafika, i posebno gunplay na izuzetno visokom nivou, sam sadržaj kampanje mi je bio površan i nedovoljno razrađen

  • 1
Call of Duty Modern Warfare 3 Foto: Call of Duty Modern Warfare 3/Activision

Call of Duty: Modern Warfare 3 je najnovije izdanje u serijalu koje je pokušalo da kombinuje nostalgične elemente sa savremenim pristupom, težeci ka stvaranju "nove ere" u ovom poznatom serijalu. Očekivanja su mi bila visoka, posebno imajući u vidu da sam prilično uživao u prethodnim delovima, konkretno Modern Warfare i Modern Warfare 2.

Kako sam doživeo igru, pročitajte u nastavku.

Singleplayer kampanja: Nedostatak emotivne težine i koherencije

U svojoj gejmerskoj karijeri mogu da se pohvalim da sam igrao apsolutno svaku Call of Duty kampanju, i mogu da kažem za sebe da sam fan. Iako često nisam ljubitelj multiplayera ovih igara, singleplayer kampanje nisam propuštao tokom dugogodišnjeg istorijata ove legendarne franšize. Neke kampanje su bile bolje, neke ne toliko, ali jedna stvar nikada nisu bile - dosadne.

Nažalost, Modern Warfare 3 mi je bio upravo to - neizmerno dosadan. 

Iako su grafika, i posebno gunplay na izuzetno visokom nivou, sam sadržaj kampanje mi je bio površan i nedovoljno razrađen. Sve vreme sam imao utisak da igram neku ekspanziju za Modern Warfare 2 koja košta dvadesetak evra, a ovo je posebno došlo do izražaja kada sam shvatio da kampanju možete završiti za četiti sata. Za igru koja se prodaje po punoj ceni, ovo je krajnje nedopustivo, posebno u godini kada je gejming cvetao sa neverovatnim naslovima kao što su Baldur's Gate 3, Alan Wake 2, Spider-Man 2, Final Fantasy 16, pa čak i Starfield. 

Za činjenicu da je igra dosadna, najviše krivim nove misije otvorenog tipa, koje umesto da pruže slobodu igračima i dodaju svežinu i dinamiku, su samo usporavale gejmplej zadacima koji nisu kreativni i koji su se ponavljali. Nivoi su uglavnom reciklirani elementi iz Warzone-a, što, ponovo, doprinosi tome da imate utisak da ne igrate ništa novo.

Najzanimljiviji momenti su bile klasične linearne misije, koje su imale neku strukturu. 

Međutim, najveća zamerka kampanji je nedostatak emocionalne težine. Priča se čini nekoherentnom, a misije su konstruisane na način koji ne dozvoljava igračima da stvore emotivnu vezu sa likovima. Ovo je veliki propust, posebno ako se uzme u obzir kako su prethodne igre u serijalu uspevale da stvore snažne narativne trenutke. Emotivnih trenutaka ovde nema, iako će Call of Duty pokušati da vas prisili da osetite neku emociju tokom igranja, to se jednostavno neće desiti, najviše zbog načina na koji su misije konstruisane.

Call of Duty Modern Warfare 3 Foto: Call of Duty Modern Warfare 3/Activision

Većinu igre ćete provesti sami, lutajući po većem parčetu zemlje tražeći što bolju opremu kako biste ubijali neprijatelje koji nisu ni malo inteligentni. Samim tim nećete osećati bilo kakvu konekciju ni sa jednim likom koji se pojavljuje. Ovo je velika razlika u odnosu na prethodne delove gde ste uvek bili deo nekog većeg tima, pa vas tako i smrt vaših saboraca koliko-toliko pogodi.

Mogu da kažem da je Makarov barem zanimljiv zlikovac, iako je u drugoj polovini igre naizgled nestao.

Multiplayer: Sve isto, samo malo bolje?

Multiplayer deo igre je, za razliku od kampanje, zapravo dobar. Mada, ako ste igrali Modern Warfare 2, ovo će vam biti praktično isto iskustvo. Gunplay je, očekivano, neverovatan. Zaista, oružje ima težinu, dobar je osećaj pucati i konstruisati svoje verzije pušaka koje su prilagođene vašem stilu igranja. Ni jedna pucačina danas ne može da se približi Call of Duty-ju po tom pitanju. To je, prosto, činjenica. Primetićete takođe da su se vratile mnoge popularne mape iz originalnog Modern Warfare 3 naslova iz 2011. godine. Nekima će se to dopasti, nekima ne.

Siguran sam da vam postaje jasno, dok čitate ovo, koliko stvari je Sledgehammer Games reciklirao sa ovim naslovom. I ne mogu da ih krivim, jer Call of Duty mora da se udalji od prakse da nova igra bude objavljena svake godine. Ovo stvara neverovatan pritisak za razvojne studije i sa takvim lansiranjima, naravno da nemaju dovoljno vremena da naprave dostojan nastavak.

Sa ovom igrom je to postalo izuzetno jasno.

Call of Duty: Modern Warfare 3 predstavlja igru koja se suočava sa izazovom balansiranja između prošlosti i sadašnjosti, uz teret ozbiljne vremenske restrikcije. Dok multiplayer nudi kvalitetno iskustvo koje je već dobro poznato i voljeno među fanovima serijala, singleplayer kampanja je propustila priliku da istinski unapredi serijal.

Očigledni nedostaci u priči i dizajnu, čini da ova igra deluje kao preskupi DLC, a ne kao nastavak. Za ljubitelje multiplayera, igra i dalje nudi mnogo, ali oni koji traže duboku i vrednu singleplayer kampanju verovatno će biti razočarani.

Modern Warfare 3 može se smatrati igrom koja je propustila svoj potencijal, ne uspevši da zadovolji ni najvernije fanove, ni nove igrače koji su tražili nešto više od ovog dugogodišnjeg serijala. Drugim rečima, Modern Warfare 3 je bolno prosečan.

Konačna ocena: 5/10

*Kod za recenziju nam je dostavio ComputerLand

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    21. novembar 2023 | 13:41

    Ubedljivo jedna od najgorih delova COD-a, a igrao sam mnogo delova ove kultne igre. A kada smo već kod modernih ratova COD MW (2007) lagano bolji od ove najnovije, a da ne pominjem da su COD MW 2 (2009) i COD MW3 (2011) za 10 svetlosnih godina ispred MW 3 (2023). Na sve te igre sam se iz godine u godinu navraćao da igram iznova jer su zanimljive, a ova sad' je žali Bože vremena. Ocena: 2/10

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA